Webszerver a zsebemben

Érdekes feladat: adott körülbelül egy gigabájtnyi tartalom (pdfek, videók és fotók) egy közösségről, amelyet úgy akarsz odaadni a csapat tagjainak, hogy ők különösebb informatikai képességek nélkül is élvezni tudják. Amiben én gondolkodtam, az egy statikus honlap volt. Szerencsére kiváló open source megoldások segítették a munkámat. A server2go csapata olyan megoldást kínált, amellyel végül egy kvázi bármilyen windowsos környezetben DVD-ről szépen futó webszervert, azon pedig egy wordpresses oldalt adhattam át az évfolyamtalálkozó résztvevőinek.

A szoftver weboldaláról ingyenesen letölthető csomagban a windowsos programot és egy php-t és mysql-t kezelni képes Apache szervert találunk. A szoftver alapesetben a számítógépen található Internet Explorert indítja el, hogy a htdocs könyvtárban található index.php file-t behívja, de beállítható, hogy keressen Firefoxot, vagy Chrome-ot. Sőt, telepítés nélkül futó hordozható Firefox használatára is megtanítható. Ez annyiban kényelmesebb, hogy készítőként nem vagyok kiszolgáltatva a kliensgépen futó Explorer gyengeségeinek.

A letöltött szoftver alapbeállításai a nemírható médiára vonatkoznak, így első körben érdemes a konfigurációs file-okat úgy átírni, hogy elmentse a szoftver a változtatásokat. Ellenkező esetben a következő újraindításkor egy teljesen tiszta SQL-táblát kapunk vissza (ahogy én jártam először a Wordpress-szel).

A DVD-re írt webszerver természetesen nem kezel hozzászólásokat, visszajelzéseket, de kiválóan kezeli a CMS-megoldásokat. Az 5.3-as verziószámú php-környezet a legmodernebb tartalomkezelők igényeit is kielégíti. A Wordpress-t a szoftver elindítása után a teljesen megszokott módon kell telepíteni, tartalommal feltölteni. Skint, plugineket telepíthetünk, és ha engedtük tükrözni az sql-táblák tartalmát, akkor a következő indításkor mindent megtalálunk. Nekem képgalériára, illetve flv-lejátszóra volt mindössze szükségem az alap Wordpress-en túl.

Amikor a honlap elkészült, a beállításokat vissza kell állítani a nemírható médiára vonatkoztatva, közben oda kell figyelni, hogy a program a dbdir könyvtárában megtalálja a megfelelően feltöltött sql-táblákat. Ha DVD-n is írhatónak hagyjuk a könyvtárakat, a webszerverhez szükséges szoftverek hibára futnak, és az Explorer csak üres oldalt ad vissza. De ha mindent jól csináltunk, a CD vagy DVD behelyezése után a szoftver windowsos környezetben automatikusan startol, elindítja a webszerverhez szükséges programokat, és Explorerrel behívja az adathordozóra kiírt weboldalt. Ez már ugyanúgy viselkedik, mintha egy távoli szerverről hívtunk volna be egy tetszőleges oldalt.

Külön jó hír, hogy a támogatói verziójában alternatív operációs rendszereket is kezel a szoftver, így lehetséges Mac-re is elkészíteni az oldalt. Ugyanakkor ismert hiba, hogy a webszerver nem indul el, amennyiben a kliensgépen már fut az Explorer, ezért minden böngészőablakot be kell zárni, mielőtt betesszük az optikai adathordozót.

Az ajándék DVD-t a hétvégi évfolyamtalálkozó résztvevőinek csak be kell tenniük az optikai meghajtójukba, és kisvártatva videókat nézhetnek, képek között tallózhatnak és pdf-eket tölthetnek le a gépükre – úgy, mint bármilyen weboldalon. Ehhez, bízom benne, semmilyen különleges informatikai ismeretre sincs szükségük.

More comments here