jézus

„Nem ácsolok több keresztet”

jézus, júdás, vagyok, aki vagyok, közös sors,

– Jól ismerlek már, Jézus – sisteregte a hang a háta mögött. Meg sem kellett fordulnia, hogy tudja: az iskarióthi áll ott. A rőt férfi hírét Názáret-szerte hallották már.

Ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat

Jézus, Júdás, Getsemáné, árulás, sors, pohár

– Nincs más út? – kérdezte a férfi a sötétben. A másik megrázta a fejét, aztán rájött, ez most nem látható. – Nincs – mondta végül.
– De… elűzhetnénk a betolakodókat. Nemzetünk újra szabad lehet, mint volt. A törvényeink szerint élhetnénk, ahogy őseink. Hitünk erős, és a világ erre szomjazik. Te lehetnél, uram, a királyunk.
– Az én királyságom nem e földről való – válaszolta a fiatal férfi. – Megtehetnénk mindazt, amit javasolsz. De nem volna mindegy, hogy a király Rómában vagy Jeruzsálemben lakik? Azt gondolod, nem folytatódna ugyanúgy a szenvedés, ahogy eddig, ha csupán a főváros neve és népének szokásai változnának?

Húsvét elé

Húsvét, hagyományok, metaforák, Jézus, feltámadás, csönd

Nagyon mást, többet, újat ahhoz képest, mint egy évvel ezelőtt itt, most sem tudok mondani: érdemes elmerengeni a hagyományok által fenntartott nagyszerű metaforák üzenetén. Talán egész életünk sem szól másról, mint ezek felfejtéséről élethosszig. 

Mindenkinek legyen szép és örömteli a húsvéti ünnepe! (Teljes cikk a régi blogomon.)

Tartalom átvétel
More comments here Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...