Váratlan ajándék

mátrix, gépészkedés, bütykölés, digitális, ajándék

Mondottam volt: nagyot szívni pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Ez a hétvégére össze is jött, ahogy kell. Történt, hogy márciusban elkezdtem sírni a szolgáltatónak (egy DNS-szerver frissítés adott rá apropót), mi lenne, ha lecserélné a négyes Apache-t a szerveren. A kosaraslányok Drupal-alapú weblapja jobban érezné magát egy modernebb keretrendszeren (ha már 2010-et írunk…).

Megígérték, meg is cselekedték. Mondták, hogy a legmegfelelőbb verzióhoz költöztetni kellene a fájlokat, ezért az eggyel régebbit tették fel. Ennek is örültem, főleg annak fényében, hogy hiába kértem többször, egy Drupal számára eredetileg elengedhetetlen beállítást azóta sem tettek meg a szerveren, így vagyok kénytelen átverni a derék szoftvert.

No, de a váltás megtörtént, mindenki boldog volt. Aztán egy szép május reggelen hibaüzenettel fogadott az oldal. Nincs adatbázisszerver. FTP-vel sem tudok belépni. Vidám. Kicsit szurkoltam, ne vesszék el a teljes kosarashonlap, de ez szerencsére nem történt meg. Kiderült, mégis átköltöztettek a legújabb Apache-t futtató szerverre. Ennek árán csak a képgaléria tűnt el. Mindössze ezer képpel. Az viszont szőrén-szálán. Remek (a felhasznált szoftver ugyanis egy, a html könyvtáron kívüli helyre tette az adatait, amit az új szerveren már nem értem el, így a szoftver sem látta.)

Bár magam is a backupolás elszánt híve vagyok (pl. a képek megvoltak hiánytalanul), a helyzet ebben a formában váratlanul ért. Oké, elmondtam a szoftvernek, hol találja a képeket. De ez nem tetszett neki, a képek helyén döntően hibaüzenet volt, hiába voltak fizikailag a szerveren. A kapcsolat megsérült. Hát, jó, akkor a szoftver újratelepítése következett. Csakhogy nem tudja írni a régi könyvtárat, ehhez nincs joga. Trükk, a régi adatkönyvtár teljes törlése. A képek újra feltöltése. Először csomagban, de ezt a szerver nem tolerálta. Így maradt az egyesével. Ezerszer.

Majd következett a több mint negyven album újrarendezése, elnevezése, szerkesztése. A szoftver finomhangolása, úgymint rövid, de beszédes álnevek, lightbox, majd az ezek által szült újabb bugok rendezése, azaz közel negyven bejegyzés átszerkesztése az új, még remekebb álnevekhez idomulva. Csütörtöktől szombat estig meg is oldódott minden.

Mit is mondhatnék ezek után? Köszönöm szolgáltatónknak ezt a remek szülinapi ajándékot!

Mondottam volt: nagyot szívni pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Ez a hétvégére össze is jött, ahogy kell. Történt, hogy márciusban elkezdtem sírni a szolgáltatónak (egy DNS-szerver frissítés adott rá apropót), mi lenne, ha lecserélné a négyes Apache-t a szerveren. A kosaraslányok Drupal-alapú weblapja jobban érezné magát egy modernebb keretrendszeren (ha már 2010-et írunk...).
More comments here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...