Mindig a legújabb Android a Sony Ericsson Xperia X8 telefonodon

Van egy (állítólag vietnami) fiatalember, aki balszerencséjére – és sok ezer ember szerencséjére – vásárolt magának egy Sony Ericsson Xperia X8-at, és nem nyugodott bele, hogy a gyártó válogatott hazugságok miatt nem frissíti a 2.1-es Androidot az újabb verziókra. Ezért a neten fellelhető különböző projekteket felhasználva létrehozta a saját frissített ROM-ját a telefonra, majd közzé is tette.

Volt egy világ, amelyben az új operációs rendszer a régi gépeken is csodát tett. Voltak olyan MacOS X frissítések, amelyek új életet leheltek öreg PPC-s masinákba. De mindenki tudta már akkor is, hogy voltaképpen a Microsoftnak van igaza – az új Windows csak egy új géppel együtt lehetséges. És a sikeres, már bizonyított marketingstratégiát egyes telefongyártók az Androidra is ráhúzták. Miközben lehetséges lenne (munkával, a kódok optimalitásával, kompromisszumok megkötésével) szoftvert frissíteni a gyengébb gépeken is, inkább a profitot termelő utat választották. Ahogy a Microsoft, ahogy végül az Apple is. Ahogy ma szinte mindenki teszi.

Magam hónapok óta használom Doixanh 2.2-es Androidon alapuló ROM-ját, amely karcsú, kiválóan fut, megbízható. A telefon készenléti ideje megnőtt, a nyújtott szolgáltatások nagyon rendben vannak, a ROM gyakorlatilag hibátlan. Most belefogott, hogy a 2.3-as verziót is átköltöztesse a telefonjára, egyelőre a fényképezőgépet és az FM-rádiót nem kezeli a szoftver. De azt gondolom, hamar meglesz erre is az orvosság. Várom, mikor tölthető le egy működő 2.3-as ROM az X8-asra.

Mert van itt egy – XDA-fórumos névjegye alapján vietnami fiatalember –, aki megismerte a készülékét, és annak korlátaival együtt is úgy vélte, alkalmas a legújabb verziók futtatására. Miután tisztában van a telefon képességeivel, ellentmond a százhetvenféle fogkrém profitéhes világának. Nem hiszi el, amit a gyártó mond, hogy ez a telefon ennyit tud. Ha új szoftververziót akarsz, akkor vegyél újabb, erősebb vasat – dübörgi a marketing. De ő nem fog újat venni, inkább fejleszt. Ingyenesen elérhető eredményeit több ezer X8-as tulajdonosa használja ma is.

Ez a fiú egyedül (vagyis, egy underground fejlesztőcsapattal együtt) megteszi, amit a Sony Ericsson mint nagyvállalat képtelen. A SE nem fog túllépni saját árnyékán, nem fog ennél jobban odafigyelni a vásárlóira, már elhitetni sem akarja, hogy egy nagyszerű és szakértő cég termékét választották. A facebookos oldalon való jópofizás mellett is egyértelmű, ez a cég a világgazdasági válság elől kétségbeesetten menekülő, profitra vágyó, porszívóügynökszerű világvállalat. Végeredményben egy hiteltelen hazug, aki újra és újra a pénzedet akarja, és miután megkapta, magaslesből tesz rá, mit gondolsz róla.

Doixanh viszont csak egy magányos fiatalember. Nem forradalmár, nem antiglobalista, nincs semmi ideológiája. Mivel ért hozzá, frissített ROM-okat tesz közzé az interneten. Tette mégis elismerésre méltó, mert jobban ismeri a hardvert, mint a gyártója, és olyan ügyfélkapcsolatokat ápol, amelyről a Sony Ericsson álmodni sem tud. A szabad világ hozzáértése, szakértelme, önzetlensége pedig szerintem nagyobb kontextusba is állítható. Ez már nem csak egy telefon ROM-járól szól.

Ez az állítólag vietnami fiú nem világítja be az üvegházat Bravia-technológiás telefonjaival, hiszen csak kódokat ír. Amivel több ezer embernek teszi elégedettebbé a hétköznapjait. Ezt a SE-nak például még egyáltalán nem sikerült elérnie.

More comments here