Samsung Galaxy 3: a kompromisszumok robotosa

Egyelőre még nehéz megjósolni, valóban kiváló döntést hozott-e a Telenor, amikor az iPhone hadrendbe állítása helyett teljes marketinges és technikai támogatását az androidos készülékekre tette. A cupertinói cég perfekcionista, valóban nagyszerűen festő, hívei szerint mindig minden körülmények között jól működő egyetlen mobilja helyett így egy egész termékskála vigéce lett, melyet mindössze a szoftver köt össze: a Google által mobilra álmodott Linux, azaz az Android. Egy vallásháború mindig kegyetlen, és nehéz win-win helyzettel kilépni belőle.

A Telenor jóvoltából az elmúlt napokban bepillantást nyerhettem egy Samsung Galaxy 3 segítségével az Android világába. A készülék egyértelműen az okostelefonok alsó kategóriájának versenyzője, így az élmény béta verzióját kínálja. Bár a teljes androidos világot adja, de használója számos kompromisszumra kényszerül. Ez az a szó, amit például az Apple igyekszik kiküszöbölni a felhasználók szótárából (vannak azért kivételek, például a Flash).

A kompromisszumok ellenére a feature phone-ok után jelentős váltás a smartphone – eltűnnek a menük, a beállítások, (esetemben) maguk a nyomógombok is a felhasználó életéből. Ehelyett komplett operációs rendszert kap, amelyen megnézheti a memóriát, gondozhatja a háttértárat és szoftvereket bütykölhet. Nagyszerű, jól megírt, vagy épp kicsit sufnituning jellegűeket. Ezen a rendszeren a filmek helyett inkább a file-ok dominálnak.

Az okostelefon az interneten elérhető kapacitást és valamennyi tartalmat teszi bárhol és bármikor elérhetővé a használója számára – emellett, szinte mellékesen mobiltelefonként is funkcionál. Hiszen minek hosszan telefonálni, ha valaki mindig csupán egy twittre van tőlem?

Ha már miniszámítógép, persze nem maradhat ki a médialejátszás, az FM-rádió, a fényképezőgép(nek csúfolt ürgelyuk), illetve az úgynevezett produktív szoftverek. Ezek a tesztkészülékben is benne vannak, számomra azonban egyszer használatos vívmányok. De itt a hiba nem a készülékben, bennem van.

Engem sokkal jobban érdekelt a wifikapcsolat, a műholdas helymeghatározó rendszer és az EDGE-hálózat – ezek segítségével végre tényleg olyan polgárnak érezheti magát az ember, aki mindig minden pillanatban része az örökké morgó, zajló, locsogó világnak. A készülékre írt applikációkkal folyamatosan követhető a gmailes párbeszédhalmaz, a twitteres folyam, a Fészbúkra kiírt státuszüzenet. Ezeket az eszközöket, hitem szerint, minél szélesebb körben szükséges elterjeszteni, elérhetővé tenni. Mert az esélyegyenlőség eklatáns része szerintem ma már az információkhoz való hozzáférés joga is.

Valóságos hűha-élmény látni és kipróbálni azokat az applikációkat, amelyeket speciálisan a készülékre írtak meg. Más szóval internetes tartalmakat nem a böngészőben, hanem speciális, a célnak megfelelően kialakított szoftveren elérni. Azaz: lecsupaszítva, kényelmes megvilágításban, jó betűkkel újságot, könyvet, blogot olvasni bárhol – no, ez egy tisztább, szárazabb érzés. Remek applikációja van például az FN.hu oldalnak, vagy a Népszabadságnak erre.

Még magyarázattal tartozom a címért: kompromisszumnak érzem a rendkívül kicsi akkumulátort (a készülék akksija GPS, szinkronizálás és folyamatos netkapcsolat mellett kevesebb mint egy nap alatt lemerül). Kompromisszum a nagyon is műanyag megjelenés (amely viszont kellően kicsi, kézbe simuló), a 240X400 pixeles képernyő (mert láttam, van elegánsabb), és az, hogy a telefon funkcióinak teljességéhez saját drivert igényel Macre és Windowsra is (a Samsung Kies programja nevével ellentétben pedig fapados és kényelmetlen). Kompromisszum, hogy a készüléket kár kikapcsolni, mert közel egy perc alatt bootol be (és úgy nem is ébreszt fel reggel…). Bár nem a készüléket érinti, de kompromisszumnak érezném az 500 Mbyte-os adatforgalmat biztosító előfizetést is kétezer nettóért (mert hamar elérném a határt).

A készülék a Telenornál ma a következő feltételekkel vásárolható meg.

More comments here