Pille és ganéj: Sony Ericsson Xperia X8 teszt

A Sony Ericsson legalsó kategóriás (sőt, bermudaalsó kategóriás) androidos készüléke, az X8-as határozott korlátokkal okostelefon: mindenhez ért, ami ma alapelvárás, de mindenhez csak épphogy, csak érintőlegesen. A gyártó által módosított szoftver itt-ott élvezetesebb, mint az alap Android, ugyanakkor az újabb verziók megjelenésében mutatkozó őrületes késés (és a további hivatalos frissítések hiánya) számos kompromisszumot szül. A telefon pille, mert sok okból hamar megszerethető, de utóízében mégis ganéj: számos apró bosszúságot is csomagoltak nekünk az Androidhoz.

A fogyasztói ár tudatos alacsonyan tartása szerintem arcvesztésesen vállalhatatlan megoldásokat szült ebben a telefonban. Egyszerűen nevetséges, hogy a Walkman (és az élmény) feltalálója ennyire műanyag és kínos minőségű fülhallgatót ad ehhez a telefonhoz. A fényképezőgépek piacán sem egészen kutyaütő Sony ugyanitt a vásáribazár-képfelvevők minőségét alul múló fixfókuszos optikát adott. Szerintem az is kínos, hogy csak mert ’márkának’ érezzük magunkat, nem standard mini-USB-s, hanem saját szabványos csatlakozót szerelünk a készülékbe. Ennek egyetlen előnye, hogy a mellékelt kábellel számítógéphez és a hálózati töltőhöz is csatlakoztathatjuk a telefont.

A többi androidos megoldáshoz képest eltérés, hogy a kijelző négy sarkába egy-egy applikációt tudunk tenni a gyorsabb megtalálás érdekében. Cserébe viszont egy képernyőre csak egyetlen widgetet tehetünk, ellentétben más androidos telefonokkal. A főoldalon a Home és a Vissza gomb lenyomása egy mini-feladatkezelőt dob fel: itt az épp futó alkalmazások közül választhatunk.

Az eszköz első bekapcsolása után meglepetésemre nem kért Google-fiókhoz jelszót, ahogy más androidos telefonok. A megszokott cunami csak a WIFI-hálózat beállítása után érkezett – a Telepítővarázsló nevű applet kérdés nélkül elindult, itt már bekérte a Google-jelszavam, és több megabyte holmit telepített a telefonra. Ez nem szoftverfrissítés, hanem a SonyEricsson-féle Android telepítésének utolsó fázisa.

A telepítés végül egy többé-kevésbé stabilan működő, nem észveszejtően gyors, de szépen futó operációs rendszert eredményez, néhány igazán jó alkalmazással (Exchange-fiókhoz szinkronizáló, műholdas navigáló remek térképpel és adatbázissal, biztonsági mentés app, Word- és Excel-file olvasó), és persze egy-két ostobával (főleg játékok, meg papíralapú képeslap-küldő). Ezek az appok a nemrootolt telefonról nem is törölhetőek, az úgymond Xperia-élmény részei.

A telefon a stabil futás mellett néha döbbenetesen meg tud akadni, eddig kétszer egészen az újraindulásig fagyott le (fényképezés helyett, illetve fészbúkozás közben). Az Android Market app-pal is összeakad az SE X8-as, a Just in fül megnyomása után a Market mindig kifagy (A Market májusi frissítése után e gond megoldódott.)

A versenytársakhoz képest kicsi képernyője egyetlen előnyeként azt tudja felmutatni, hogy a telefon valamivel energiatakarékosabb társainál. Egyetlen töltéssel közel 12 órát tudott bekapcsolva maradni – szinkronizálással, illetve itt-ott WIFI és GPS használattal. Sőt, minden adatkapcsolat kikapcsolásával és kevés nyomogatással a „butatelefonokat” megközelítő készenléti időre képes a telefon.  A képernyő csak nézhető (vannak sokkal szebbek, pixelgazdagabbak is), és multitouch-t sem támogat (nincs például kétujjas nagyítás).

A Market népszerű appjai jól futnak a telefonon, természetesen csak azok, amelyek nem igényelnek frissebbet a 2.1-es Android-verziónál. Mivel ennél frissebb operációs rendszere hivatalosan nem lesz az X8-asnak, marad a kompromisszum, vagy a főzött ROM.

Összességében inkább elégedett vagyok a telefonnal, mint nem. Jól használható a mindennapokban (talán az SMS-kezelés lehetne gyorsabb). Ha egy lehelettel igényesebb az SE, akkor csak a pillére asszociálnék ganéj nélkül. Ám az is világos, ehhez az alacsonyan tartott árhoz a ganéj is jár.

(A készüléket a Telenortól szereztem be, részletek itt.)

More comments here