Nyúmédia-hájp: a trendek nyomában

Az év vége ráérős csöndjét idén elsősorban arra fordítottam, hogy a következő év webes trendjeihez keressek eszközöket, hasznos alkalmazásokat. Mint honlapokat gondozó embernek, úgy éreztem, kötelességem ezekben némileg elmélyedni, legalább a műkedvelő szintjéig eljutni a közösségi média használatában. Nem lesz itt szenzáció, sok újdonság sem, egyszerűen rögzítem, miket találtam a magam számára hasznosnak.

Twitter, Facebook – lehet több?

Önmagában a twitter.com cím alatt futó alkalmazás nekem elég fapados. Letisztult, egyszerű, de unalmas. Akárcsak a fészbúk, ha nem dobják fel barátaim üzeneteikkel, vagy egy-egy kellemesebb alkalmazással. Szerencsére több weboldal igyekszik ezeket a hiányosságokat kiegészíteni. A magyarok közül a turulcsirip, a yamm (a celebcsirip) és a twittertop említhető. Nekem az utóbbi tetszik, különösen az időzítő, a követésünkről leiratkozó felhasználók és az úgynevezett mém figyelése miatt (mit osztanak meg leggyakrabban a magyar felhasználók naponta). Amikor ezt írom, az oldal 1331 tagot számlál, és alig néhány megosztással toplistásak lehetnek az oldalak, de lesz ez még másképp is.

További gyűjtők

A twitter képességeinek kiterjesztéséről és más közösségi hálózatok egyidejű figyeléséről sem kell lemondanunk. Az első, amellyel találkoztam a ping.fm oldal volt, amelyre a regisztráció után beköthetjük különböző csatornáinkat és azokat egyidejűleg frissíthetjük. Könyvjelzőt ad hozzá böngészőnkhöz (egy telepítőt és adminisztrátori jelszót követelő monstrumot, van ennél jobb megoldás is), a Gtalk számára egy mindig online pingbotot (csetszövegem tehát instant továbbkürtöli a megjelölt oldalakra, ha például beszélgetés vagy levélírás közben száll meg az ihlet). A később leírt tweeterfeed oldal dolgát is megkönnyítettem vele.

 Hootsuite

A hootsuite akár több twitteres előfizetésünket és a fészbúk hírfolyamunkat figyeli, a ping.fm segítségével azokat egyidejűleg tudjuk frissíteni. Az újracsiripelést (retweet) is professzinálisabban oldja meg, mint a twitter alapfelülete. Kedvencnek jelölhetek csiripeket, tudok közvetlen üzenetet küldeni a felhasználónak. Kulcsszavas kereséseket tudok létrehozni, új füleken listákat tudok elmenteni. Képes arra is, hogy saját RSS-feedünkből az új tartalmakat az általunk megjelölt oldalakra automatikusan továbbküldje. Képes a linkeket a tweeter számára lerövidíteni. Üzeneteinket időzíthetjük is időpontokra, így akár több „magvas tartalmat” is megoszthatunk – szétosztva a nap különböző időszakjaira.

 Brizzly

Igen-igen remek kis weboldal, amelyet egy volt Google-mérnök hozott létre, ez a brizzly. Bekötvén twitter és fészbúk regisztrációnkat egy új, kényelmesebb (tisztább, szárazabb, etc.) felületen követhetjük a történéseket. Mindent tud, amit az eredeti weboldalak (majdnem), de okosabban. Külön öröm, hogy a legutóbbi tevékenység oldalon mutatja, hogy amihez hozzápofáztam a fészbúkon, arra érkezett-e már felelet. Egyszerűen remek.

 Klout

A klout oldalán statisztikát kapunk a csipogónk használatáról. Ki követ, ki említ, ki válaszol nekünk, kiket befolyásolunk és kik befolyásolnak bennünket. Analízise érdekes, bár tévedhet, de mindenképp megér egy pillantást (és pontszámunkat természetesen azonnal el is csiripelhetjük másoknak).

 Megosztók

A szociális médiát (eléggé el nem ítélhető módon) 140 karakternél hosszabb tartalmak megosztására szeretném elsősorban használni. Nem csak azokat tenném közre persze, amelyeket én állítok elő, de olyanokat is, amelyeket, úgy hiszem, érdemes ismerni. Szelektálok barátaim számára, megmutatom az ízlés(ficamoma)t, a szempontokat, amelyek alapján kiemelek egy-egy szöveget, vagy egyéb tartalmat.

 bit.ly

Először is a keresőbarát webcímeket le kell rövidítenem, mégpedig nem árt oly módon, hogy követni tudjam, hányan kattintanak rá. Erre nagyon kiváló kis lehetőséget nyújt a bit.ly oldala. A regisztráció után egy javascriptes könyvjelzőt is felkínál, a rövid webcímet a vágólapra másolhatom, vagy megoszthatom a csipogón, valamint a fészbúkon.

 Amplify

Komplexebb megoldást nyújt az amplify, ahol egy mások számára is nyilvános saját oldalon lehet követni, miket osztottam meg eddig. Szintén könyvjelzőzik, de nemcsak url-t, hanem egy weboldal kijelölt részét is meg lehet osztani. Miután feltöltöttem a fiókomba, automatikusan közzéteszi a twitteren, a fészbúkon és a tumblr mikroblogon a weblapot (plusz az én bit.ly regisztrációmat használja, tehát a mérhetőség megmarad).

Képek, videók

A twitpic és a screenr képeket (utóbbi java-applet felhasználásával mozgóképet is) oszt meg a csipogón, a képek megmaradnak, újra használhatóak. A screenrrel pedig saját képernyőnket fotózhatjuk le, bemutatva egy oldal, egy program, vagy bármi futását a saját gépünkön. Gyors, ügyes megoldások.

 RSS

Persze lehet weboldalaim frissülését automatikusan is továbbítani. A twiteerfeed azt vállalja, hogy a beállított RSS-könyvjelzőket a beállított gyakorisággal megnézi, ha új tartalom akad, küldi a twitterre, a fészbúkra (a fészbúk általunk beállított oldalára is, esetemben a szegedi kosarasok rajongói oldalára). Bit.ly regisztrációm itt is használhatom, tehát a mérhetőség megmarad. (A képen látható, e blog frissüléseit is a ping.fm továbbítja.) – Megjegyzés: a feedburner is képes már arra, hogy kicsipogja a rákötött blogok új tartalmait.

Egyszerű véleménycsere – szavazás

A pollpigeon oldalon egy tweeter-regisztráció birtokában egyszerű szavazásokat indíthatunk – vigyázat, közvetlen üzenetet küld erről (kikapcsolható) követőinknek (felveti a spam gyanúját). De mindenképp egyszerű, gyors, ügyes. Minden szavazáshoz szükségünk lesz egy képre.

Kimaradt valami? Mást is használsz? Oszd meg velem hozzászólásodban! Előre is köszönöm!

Utóirat: a blogter

Periferiálisan közösségi média a blogtér is, amelynek sokat köszönhetek, amely blogakadémikussá tett (irónia!), most mégis máshová indulok innen. Ugyanakkor ugródeszkaként használom regénylapok régi blogját, egy-egy új bejegyzésem néhány sorát kedvcsinálónak felteszem oda is. Aki kedvelte elolvasni a szövegeimet, hátha követ majd.

More comments here