Lehet-e hibázni a közösségi médiában?

Azt gondolom, hogy természetesen lehet, de az egészet végig kedélyesen felfogva, a hibát pedig őszintén beismerve. Szerintem ezekre a weboldalakra szórakozni, kikapcsolódni és informálódni járunk elsősorban, ezért fölösleges túl komolyan venni bármit is ott. Ha elrontunk valamit, és ezt mások veszik észre, javítsuk ki minél hamarabb a bakit, de őrizzük meg a jókedvünket. Nem szabad, hogy a hozzászólás, a kritika, az észrevétel acsarkodásba torkolljék. Egyszerűen az egész nem ér annyit. Minden kommentár érték, kivéve a személyeskedő és az alkotmányba ütköző mondatokat.

Mindezt azért mondom, mert a szegedi Casablanca Kávézó (amely szerintem egy tetszetős, kellemes hely a belvárosban) tegnap felrakott a Facebookon egy státuszüzenetet, amelyben jó pihenést, jó bulit kíván az egyetemistáknak. A mondatban volt egy súlyos és egy kevésbé kínos helyesírási hiba. Sajnos szakmai ártalom, hogy ezeket első blikkre kiszúrom. Szóvá tenni akkor szoktam, ha nem civil tartalomban látom meg, és nincs semmilyen poétikai funkciója a nemstandard nyelvhasználatnak.

Nem bírtam ki, hogy ne javítsam a hibákat, emellett megköszöntem(!) nekik a jókívánságot. A bejegyzés hamarosan eltűnt. Aztán kisvártatva felbukkant újra, ismét csak hibásan, de persze a hozzászólásom nélkül (erről a státuszról készült az itt mellékelt képernyőfotó). Kommentáromban újra felhívtam a cég figyelmét a súlyos helyesírási hibára, meg arra is, hogy a hiba megmarad hibának attól még, hogy törlünk.

Nemsokára újfent eltűnt a teljes bejegyzés. Jókívánság nélkül maradtunk, legföljebb édesanyám, szegény, csuklott egész éjszaka. Pedig milyen egyszerű lett volna azt mondani egy következő kommentárban, hogy kösz, ezt most tényleg rosszul írtuk ki, legközelebb majd megnézzük még egyszer, mielőtt elküldjük. Legyen szép napod, gyere kávézódni!

Adalék: Pink a facebookos oldalán keresztül hívta fel követői figyelmét, hogy megújult a weboldala. A több száz rajongói válasz között magam – elismerve az új oldal értékeit – arra hívtam fel a figyelmet, hogy véletlenül bennmaradt az alapértelmezett Drupal favicon az oldalban. Ma reggelre a favicont kicserélték. Lehet így is…

More comments here