Hozzád látogatnak az Index blogketrecéből?

Kétségtelen, hogy ma rendkívül népszerű a blogponthu blogszolgáltatása, amelynek kiemelt oldalaira az Index főoldali dobozából (a blogketrecből) nagyon sokan látogatnak. Ha saját wordpresses blogod van, könnyen a saját oldaladra irányíthatod e forgalom egy részét. A trükk egyszerű, úgy hívják: trackback (a jelen bejegyzés mellé tett képek is ezt mutatják, ha rájuk kattintasz, nagyban is megnézheted, vagy letöltheted őket a bejegyzés végén lévő linkekről).

Csinálhatod ezt tudatosan, vagy alkalmanként – a lényeg itt is a mértékletesség, a jó ízlés, nehogy a bloggazda rosszindulatú spamként penderítsen ki a blogjából.

Tehát ha azt veszed észre, hogy a blogponthu egy jól pörgő, kiemelt bejegyzéséből tudnál lefölözni látogatókat – mert olyan írásod, szolgáltatásod, terméked van, ami relevánsan kapcsolódik a témához –, akkor trackbackelj!

A trackback nem más, mint egy jelzés, hogy a te tartalmad valahogyan viszonyul (merít, vitatkozik, támogat, kiegészít, etc.) a blogponthus blogon lévő tartalomhoz.

Hogyan kell trackbackelni?

Először is megnézed, hogy mi az adott blogponthus bejegyzés trackback címe. Ez sablontól függően valahol a bejegyzés alatt, de még a kommentek fölött van. Ezt kimásolod a blogból, majd a saját wordpresses blogodba a poszt szerkesztése során bemásolod.

Ahogy a képen is látszik, a te bejegyzésed címe és az első néhány sora jelenik majd meg – nagyon nem mindegy tehát, hogy mit írsz ide. Mert ha ez gáz, akkor senki nem fog kattintani. Csalni sem érdemes, mert az oldaladról azonnal visszafordulók népes serege sem lendít sokat a honlapod látogatottságán.

A trackback más Wordpress alapú blogokkal is működik, ott a trackback cím általában a bejegyzés címe. Trackbackre a Drupal és a Joomla is rávehető egyébként.

More comments here