Facebook adatvédelem – ingyen

Nem szeretem, amikor pénzt kérnek olyasmiért, ami egyébként nem ér pénzt. Tudom, hogy mindenki abból él, amiből csak akar: és amiből tud. De tipikusan nem gondolom eladható terméknek a fészbúk ismeretét, amelyet bárki elsajátíthat alig néhány perc alatt.

Ténykérdés, hogy a fészbúk alapesetben a teljes nyilvánosságot támogatja. Hogy minden bárki által láthatóan működjék rajta. De médianyomásra, a jogi környezet miatt, a felhasználói élmény fokozása okán képes lett arra, hogy mindenki csak annyira nyilvánosan használja, amennyire ő szeretné.

A nyitóképernyő jobb felső sarkában találjuk meg mindazt, amire szükségünk van ahhoz, hogy privát módra állítsuk előfizetésünket. Az adatvédelmi és az alkalmazások beállítása füleket fogjuk használni.

Facebook adatvédelem

Az adatvédelmi beállítások alaphelyzetben azt mutatja, most éppen milyen opciók mentén használjuk az oldalt. Ha ez nem megfelelő, nosza, módosítsunk rajta:

Facebook adatvédelem 2

Facebook adatvédelem 3

A lehetőségek: mindenki, az ismerősök és az ő ismerőseik, csak az én ismerőseim, és egyéni. Egyéni, hiszen nagyon részletesen beállítható, mely ismerőseim nézhetik meg a dolgaimat (ebben segítenek a listák, de erről majd később). A fészbúkra feltöltött fotók külön linkkel állíthatóak, és például az emailcímeknél azt is megadhatom, rajtam kívül senki se lássa azt.

A lenti kép az egyéni beállítások szerkesztését mutatja, az is látható, hogy magam bejegyzéseimet egy teljes csoporttól elzárom. Nekik úgy tűnik, mozdulatlan a fészbúkos hírfolyamom.

Facebook adatvédelem 4

Listákat az ismerősök kezelése jobbmenüben tudunk készíteni. Rendkívül hasznos, ha egyszer elvégezzük, mert utána átláthatóbbá és szabályozhatóbbá válik a fészbúk.

Facebook adatvédelem 5

Nekem ezek a listák állnak rendelkezésemre:

Facebook adatvédelem 6

Visszatérve az adatvédelemhez: az adatvédelmi beállítások főoldaláról indulva a kattintás után itt – ha a képek beállítására kattintottunk – a fotóalbumok elérését tudjuk szabályozni.

Facebook adatvédelem 7

Visszatérve az alapképernyőre: lehetőségünk van az alkalmazásokat és a weboldal által kiadott információkat is állítani.

Facebook adatvédelem 8

Például itt beállítható, kereshető-e a profilunk (például a Google-ből), és az onnan érkező kereső mit fog látni. Esetemben ezt (semmitmondó, de ezt akartuk):

Facebook adatvédelem 9

Az alkalmazásokat is szabályozhatjuk. Ezen a képen például az látszik, hogy mik azok az információk, amelyeket az ismerősök által használt alkalmazások felhasználhatnak az én profilomból. Talán már ez is sok, amit megengedek…

Facebook adatvédelem 10

Itt láthatjuk azokat az alkalmazásokat is, amelyeket már letiltottunk – jellemzően a hírfolyamból, vagy akkor, amikor engedélyt kér az adatok felhasználásához.

Facebook adatvédelem 11

Az alkalmazások beállítása jobbmenüben pedig azt nézhetjük meg, mi magunk mely alkalmazásoknak adtunk jogot adatlapunk, hírfolyamunk használatára. Itt ezt a jogot vissza is vehetjük.

Facebook adatvédelem 12

Dióhéjban ezek a legfontosabb tudnivalók, ha kérdés merül fel, szívesen válaszolok.

Persze ha nagyon tetszett, és nagyon hálás vagy, egy sörre mindig meghívhatsz ezzel a kis zöld alapon fekete nyilacskával. :)

Click here to lend your support to: Egy kör and make a donation at <a href="http://www.pledgie.com" _cke_saved_href="http://www.pledgie.com" _cke_saved_href="http://www.pledgie.com" title="www.pledgie.com">www.pledgie.com</a> !

More comments here