MTVA: akik méltatlanok az olimpiához

Elpusztítja az olimpia szellemét és színvonalát a mód, ahogyan a magyar köztévé tálalja nekünk. Nem csupán a sűrűn sugárzott társadalmi célú közlemény és az egyperces migránshíradók gyomorforgatóak, de a szakmai alázat, felkészülés és a sportolók iránti empátia nélküli riporterek is – tisztelet a nagyon kevés kivételnek.

Hogyan hálálod meg a magyaroknak, hogy fennmaradtak érted?” – kérdezi például az első napon az olimpiai bajnok Szász Emesétől a riporter. Másnap a vele készült hosszabb interjúban, amikor elhunyt édesapjáról beszél, a riporter rákérdez, pontosan hogyan érzi a halott édesapa támogatását. Nem értem, mire volt itt kíváncsi. Szilágyi Liliána percekig nyilatkozhat láthatóan zavart, labilis érzelmi állapotban, nem szakítják félbe, nincs egyetlen segítő kérdés se, semmi nem keresztezi a szózuhatagot. Hosszú Katinka persze ebben is profi, de nem a „mit éreztél” mélységű kérdések árnyalják a medencében nyújtott teljesítményét.

Természetesen az MTVA-n csak a győzelem számít, a vereség, a döntetlen gyászos eredmény. A kimerült, erejükkel elkészült, párbeszédre éppen alkalmatlan embereket rögtön a medence partján, a pást szélén gyomorba akasztják. Már-már észak-koreai stílusú számonkérésre számíthat, aki nem nyer. Kinek nevében értékel, ítél ilyenkor az egyébként tornából is felmentett riporter? Milyen vélt vagy valós elvárások szerint kéri számon a sportolót, aki teljesítményével kijutott az olimpiára? Azt kérték az adófizetők, hogy szidja le ezeket az embereket? Aligha.

Az MTVA sajtószolgálatának közleménye szerint a közmédia „minden korábbi olimpiai közvetítésnél részletesebben, és minden eddiginél nagyobb terjedelemben számol be a 31. nyári játékok történéseiről”. Ez elképzelhető, hogy igaz, de az is melléteendő, hogy minden eddigi olimpiánál alacsonyabb színvonalon teszi ezt – újra hangsúlyozva, hogy tisztelet a kevés kivételnek.

Álljon itt az MTVA munkatársainak névsora is végül. A kommentátorok: Hajdu B. István, Székely Dávid, Knézy Jenő, Újvári Máté, Mohay Benedek, Vásárhelyi Tamás, Szekeres Péter, Varga Péter, Szabó Gábor, Horváth Mariann, Bartha Zoltán és Szőke Viktória. Riporterként dolgozik Kovács „Kokó” István, Berkesi Judit, Molnár Mátyás, Tihany Viktor, Bobák Róbert, Deák Krisztina, Tóth Bálint, és Farkas Bettina is. A műsorvezetők csapatát Gundel Takács Gábor, Szujó Zoltán, Petrovics-Mérei Andrea és Török Olivér alkotja. A rádióhallgatókat Novotny Zoltán, P. Fülöp Gábor és Gulyás László tájékoztatja.

More comments here