Regényke

1.

1.

  

Áprilisban szeszélyes az időjárás. Egyik pillanatban melegen süt a nap, valamivel később szélvihar és eső veri az utcákat. Kapualjakban csoportosulnak az emberek. Várják a buszt, a taxit vagy az ítéletidő végét.
– Gizikém, mondtam, hogy vegyen fel még egy kabátot – mondja egy néni.
– A fene rúgná meg ezt az időt! – válaszol a másik, aki nem vett fel elég kabátot.
– Feljött hozzám, beszélgettünk, aztán mennie kellett, mert délutánra várta az unokát – folytatja a harmadik.
– Temetésre kellett mennem a héten – vág közbe az első. – Képzelhetik! Béla halt meg, isten nyugosztalja. Tele volt pénzzel, már évek óta gyűjtötte. A lánya, Kisévi, meg tudják, milyen rongyrázó teremtés! Most is a legdrágább misét rendelte, háromnegyed órát álltam a fájós lábammal, még a nap is pont odatűzött! Utána meg milyen egy tor volt! El sem tudják képzelni! Rántott és sült húsok, háromféle pörkölt, ötféle köret! Mire mindet végigettem, azt hittem, hogy kipukkadok. Három napig nem is főztem mást, csak hajában főtt krumplit, úgy elcsaptam a gyomrom. Szörnyű volt! Csak temetésre ne kelljen az embernek menni!
(Felszáll a tömött buszra az asszony. Hófehér, összetöpörödött, botra támaszkodó. Tanácstalanul álldogál, vár egy ülőhelyre. Halkan arra kéri a legközelebbi széken ülő fiatalembert, hogy legyen olyan jó, ’angyalkám’, és adja át a helyet. A férfi ránéz a mamára, és félfordulattal, mint nyilatkozó politikus, veti oda: – Én fizettem, maga meg ingyen utazik. – A néni ingyen és állva utazik tovább.)
Zsuzsi összefonta a haját. A nedves pólón keresztülverekszi magát a mellbimbó. Persze ostobaság, hogy minden ilyen rövid bizsergésnek síremléket állítok. Valószínűleg nem szeretné, ha Zsuzsinak hívnám. Nem zsuzsis. De nem is annás, hogy Zsuzsanna lehessen. A Zsuzsa viszont olyannyira hivatalos, hogy elmegy a kedvem tőle. Barátom büszkélkedett: kedvesének ’irodalmi’ neve van. Valóban, az Anna ’híresebb’ név, mint a Zsuzsi. Ebből kevés van, abból több. Anna létezik. Zsuzsit meg kell teremteni.

  

More comments here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...