Vélemény az adatokról

Data beats opinion (a. m. kb.: az adat legyőzi a véleményt) – ez a mantra, amelyet a Google munkatársai mindenütt ismételgetnek. Az új és új szolgáltatásokat kínáló médiacég pedig elképesztő mennyiségű adattal rendelkezik. De sosem lehet az összes adat birtokában – az adatok száma ugyanis minden időpillanatban végtelen. Ám az adat, amellyel lesújthatunk egy nem elég tetszetős véleményre, bármikor rendelkezésre állhat.

Véleménye – szoktuk mondani: mint a segglyuk – mindenkinek van, és általában nem vagyunk a másikéra kíváncsiak. Ám ha jobban megnézzük, kiderül, alig néhány különböző vélemény van csupán, amelyeket az egyes emberek a magukévá tesznek, elfogadnak, unos-untalan ismételnek. Egy kor uralkodó véleménye idővel ideológiává nemesedik / silányul, amely rátelepszik az egyéni véleményekre, és lassan mindent meghatároz. Egészen a következő uralkodó paradigmáig.

A vélemények viszonya az adatokhoz, úgy tűnik nekem, így sugallják, olyan lehet, mint a testi betegségek viszonya az elmebajokhoz. Az embernek 206 csontja van, ezekhez ízületek, izmok kapcsolódnak, ezek kiadják a szerveket, szervrendszereket. Ezek mind-mind külön is megbetegedhetnek, a gond izolálása, az orvosság megtalálása kétszázhatmillió különböző kihívás. Ezzel szemben az emberi elme szerkezete ugyan ismert, de működése alig: az elmebetegségek talán tucatnyi, voltaképpen unalmas sémára bonthatóak: szenvedélybetegség, skizofrénia, bipoláris zavar, stb. A csontok területe gazdag és objektív, az elme szegényes és szubjektív.

Ideológiát létrehozni (néha adatokból, néha azoktól teljesen függetlenül) ugyanakkor hatalmas szellemi teljesítmény. Ahogy a világot látjuk, inkább vélemény (elme), mint adat (csont), és olyan nevekhez kötődik, mint például Buddha, Jézus, Szent Ágoston, Giordano Bruno, később Schopenhauer, Marx, Heidegger, Sartre. Egyikük véleményét sem veri meg az adat, legyen az bármilyen számos, bármilyen precíz, bármilyen aktuális. Felülkerekedik az adatokon a buddhizmus, a kereszténység, a szabadgondolkodás, a marxizmus és az egzisztencializmus is.

Persze ma, ezen a netokratív síkbolygón arra törekszenek az úgynevezett véleményvezérek, hogy mindössze két vélemény legyen: egy igen-igen tetszetős és egy alapból megvetendő. Ezért naponta megtörténik az a bravúr, hogy ugyanabból az adatból gyökeresen ellentétes véleményt alkotnak a véleménygyárosok. Erre persze joggal mondja bárki, hogy az adat megveri a véleményt. Egy gondolattalan, a világmagyarázó narrációkat elutasító világban az adat uralma természetesen mindenekfeletti.

Ma adatokból kell döntést hozni, adatokból kell kormányozni, adatokból kell terméket létrehozni, adatokból sikert kovácsolni. Adatokból kell jólértesültnek lenni, amely kiváltja a műveltséget, és úgy hiszik, kiváltja idővel a véleményt is.

Azonban kár lenne elfeledni, hogy e mondat, ”data beats opinion”, mindössze egy, és egyelőre nem uralkodó vélemény a többi között.

More comments here