Steve Jobs a bölcsészettudomány halottja is

elhunyt, Steve Jobs, apple

Hajnalban (október 6-án, a magyar idő szerint – a szerk.)  elhunyt Steve Jobs, a világ egyik legnagyobb számítástechnikai cégének alapítója. Halála felfoghatatlan veszteség a technikai tudományok számára, de a bölcsészet is teljes joggal tekintheti saját halottjának. Az Apple tárgyakat fejlesztett és adott el, de mindezt a hozzájuk fűződő emberi érzelmek segítségével tette. Steve Jobs alkotta meg a humán interfészt a számítógép, a zenejátszó és a mobiltelefon számára.

A versenytársak legfőképpen azt kutatták, azt próbálták kitalálni, mi az, amit az emberek szeretnének, és technikailag ezt hogyan lehetséges kivitelezni. Az Apple ezzel szemben innovatív – és mindig kiválónak deklarált – technikáját megszerettetni próbálta a fogyasztókkal. Az elmúlt két évtizedben mindezt elképesztő sikerrel. A számítástechnikai, a szórakoztató elektronika és a mobiltelefonálás az Apple nélkül nem tartana ott, ahol ma van.

Az Apple-nek és személyesen Steve Jobsnak oroszlánrésze van abban a forradalomban, hogy a számítógépek átkerültek a steril géptermekből otthonainkba. Számítógépes megoldásokkal segítette olyan emberek millióinak életét, akik nem rendelkeztek speciális informatikai tudással. Az Apple élen járt abban, hogy ne az emberek kutassák a számítógépek természetét, hanem a gép kövesse az emberi szokásokat. Az Apple ritkán untatott bennünket technikai specifikációkkal – mindezt a legendás félmondattal intézte el: csak működik.

Azt hiszem, Steve Jobs tisztelte a művészeket. Önmagától és munkatársaitól egy hiteles művész hitvallását várta el: legyen alázatos a hivatásával szemben, legyen tehetséges választott területén, gyakoroljon szorgalommal és szeresse azt, amit csinál. Többször elmondta, kifejtette: az élet túl rövid ahhoz, hogy ne szeressük a munkánkat. Hogy az inspirációnk és a szívünk jobb vezetők, mint az eszünk. Hogy a számítógép bicikli az elme számára (ez utóbbi különösen kiváló metafora). A művészetek iránti tiszteletét mutatja a Pixar megalapítása megvásárlása is, és az első egész estés, informatikai eszközökkel megalkotott animációs film elkészítése.

Steve Jobs és az Apple stratégiája döntő mértékben épített az irracionalitásra, a humánumra, az érzelmekre. Nem tudom, hogyan lehetett éves pénzügyi jelentésekbe foglalni azt a ’wow-faktort’, amely az Apple termékeihez kötődött – azonban az biztos, hogy a világ legjelentősebb cégei közé ez emelte a cupertinoi székhelyű vállalatot. A cég marketingje, kommunikációja, a világnak mutatott arca mindig tökéletes, hibátlan, a legapróbb részletekre is kínosan ügyelő. Ez nyilván így lesz az alapító halála után is.

Steve Jobs öröksége egyelőre felmérhetetlenül gazdag. Annyi azonban bizonyos, nem pusztán az Apple termékei miatt fogunk rá sokáig emlékezni. Nyugodjék békében!

Hajnalban (október 6-án, a magyar idő szerint – a szerk.)  elhunyt Steve Jobs, a világ egyik legnagyobb számítástechnikai cégének alapítója. Halála felfoghatatlan veszteség a technikai tudományok számára, de a bölcsészet is teljes joggal tekintheti saját halottjának. Az Apple tárgyakat fejlesztett és adott el, de mindezt a hozzájuk fűződő emberi érzelmek segítségével tette. Steve Jobs alkotta meg a humán interfészt a számítógép, a zenejátszó és a mobiltelefon számára.
More comments here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...