Okostelefon-történet: ezt is az Apple tudja jobban

Az a baj, hogy megint igaza van az Apple-nek. Nem a Samsung elleni perben, ahhoz én nem értek, hanem abban, hogy hogyan akarom használni a telefonom. Másfél éve nyűvöm egy belépőszintű készüléken az Androidot, ami egy hosszú, gyötrelmes, kudarcokkal teli kapcsolat. Nem telefonom van, hanem időt, energiát rabló függőségem, gondozni való kertem, eledelt követelő jószágom. Nem tud ellenni a zsebemben, folyamatos rendszerszintű törődést igényel. Ellentétben egy Apple készülékkel.

Az X8-as telefont Android 2.1-es rendszerrel szállította két éve a Sony-Ericsson. Akkor, amikor már 2.2-esnél tartottak a modern készülékek. A Froyo után hamar megjelent a Gingerbread, aztán az Icecream Sandwich és a Jelly Bean. Független fejlesztők új ROM-ot, új kernelt hegesztettek, hegesztenek ma is ehhez a szerény képességű telefonhoz. Lehet hozzá JB-s ROM-ot találni, egy rettenet az egész. Alternatív szoftverek sokasága él a telefonhoz párhuzamosan, USB-n keresztül lehet órákig piszkálni a rendszer lelkét, hogy aztán valamennyire, ideig-óráig lehessen használni a telefont. Mondjuk a következő, nemhivatalos frissítésig. Minden új androidos ROM egy hatalmas lutri, amivel rengeteg időt lehet eltölteni, míg végül kiderül, nem teljesít jól a mindennapokban, hibázik, bosszúságot okoz.

Tegnap végül a hivatalos szoftverrel visszaállítottam a telefont a gyári ROM-ra root jogok nélkül. Végtelenül elfáradtam abban, hogy fórumokon kövessem, éppen hol tart a tudomány. Elfáradtam hibajegyzékeket olvasgatni, tippeket, trükköket megtanulni, hogy mindig a legfrissebb Android legyen a telefonon. Mert azon kívül, hogy másfél centit növel a virtuális péniszméreten, az Android verzióváltásainak az égvilágon semmi értelme nincs ezen a telefonon.

Sokáig azt gondoltam, a rootolás, a ROM-telepítés a gyártó kudarca. A Sony hibázik akkor, amikor magára hagyja kiadott telefonjait, és átadja a fejlesztést a vadonnak. Ma már azt gondolom, hogy az egész ökoszisztéma hibája ez. A tucatnyi gyártóra széthullott, független fejlesztőknek átadott alapszoftver így csakis kudarc lehet. Valaki mindig előrébb fog járni, ezért sokan mindig frusztráltak lesznek, új telefont akarnak, naprakészek szeretnének lenni. Az éppen megvásárolt készülékkel sem boldog senki, mert azon ez nem úgy, az pedig egyáltalán nem működik. De már este letölthet rá egy új ROM-ot, ami persze éppolyan vacak és féligkész, mint a gyári alapszoftver. De talán nyúlik az a kis pöcs ettől is…

Miközben az iphone-osok egyszerűen használják a telefonjukat. Csak működik. Ezer dolgot nem lehet megtenni vele, ami az Androidon két kattintás. Csak éppen nincs szükség arra a két kattintásra. Nagyon megnyugtató tudni, hogy bármikor hozzáadhatok egy újabb kezdőképernyőt a telefonomhoz, csak éppen semmi szükség nincs egyáltalán a kezdőképernyőre. Lehet élvezni, hogy testreszabható minden szín és forma, csak éppen a szakemberek által kitalált, szinte egyedüliként jó, ergonómikus és tetszetős megoldás működik csak. A többi mindössze a hatalmas szabadság íze a szájban, és a rettenetes frusztráció a mindennapokban.

Ugyanaz, mint a Windows és a MacOS esetén. Időtöltésnek remek defragmentálni, registryt buherálni, vírust keresni, az ablakok keretszínét és fonttípusát megváltoztatni, de amikor ezek a tevékenységek elmúlnak, valahogy nem hiányzik, hogy ilyen pótcselekvéseket végezzek a gépen. Mert az a bekapcsolástól az elaltatásig szépen, jól kitaláltan működik.

Telefonálni, böngészni, Twittert és Facebook-ot használni, jelentem, a 2.1-es Android is tud. Ez a rendszer hiba nélkül fut az öreg telefonon, egymásnak vannak kitalálva. El fogok vele boldogulni, ahogy elboldogultam a PPC-s Mac Minimmel is hat évig. Dacból és lázadásból is. A fene a fenét megeszi, de nekem androidos telefonom nem lesz másik, az biztos.

Záró megjegyzés: istenverte hülyeség, hogy nem lehet kártyafüggetlen iPhone-t venni (lehet – a szerk.) De megértem az Apple-t, hogy túlzónak tartja a szolgáltatók hasznát a készülékeken, és részesedni akar gyártóként belőle. Az én flottámban nincs iPhone, szóval a 2.1-es Androiddal való kapcsolatom elég hosszúéletű lesz.

Frissítés: teljesen jogos többektől az észrevétel, hogy nem fair egy rossz választásomból, az X8 nyilvánvaló gyengeségéből kihozni a teljes Android-szcénával szemben az Apple-t győztesként. A poszt ebből a szempontból alaposan félrement.

Mindössze arról van szó, hogy én ebből a vízből főztem, azaz a Sony olcsó okostelefonjából ismertem meg az Androidot. A teljes képhez hozzátartozik, hogy volt a kezemben néhány napos használatra, tesztkészülékként Samsung SGSII és HTC One X, kaptam kipróbálásra Galaxy Tabot szintén tesztkészülékként (nem tartozik szorosan ide, de tesztelhettem a HTC Titant a Windows Phone felülettel). A Touchwiz interfészt nagyon idegesítőnek találtam, a HTC Sense módosítása viszont tetszetős – ám a HTC mára alaposan felbőszítette közösségét az elmaradó frissítésekkel.

Ezekkel a tapasztalatokkal együtt is úgy gondolom, hogy megállja a helyét alapállításom, hogy az Androiddal foglalkozni kell, nagyságrendekkel többet, mint az iOS-szel. A rendszer olyan – nem is biztos, hogy a nyitottsága, inkább a sokszínűsége, a sokfélesége okán –, hogy buherálásra, rootolásra, tesztelgetésekre, ROM-főzésre bátorít.

A másik észrevétel is részben megállja a helyét: aki nem tudja, hogy milyen alternatív ROM-ok és frissítések léteznek a telefonjához, lehet elégedett azzal a készülékkel, amit megvett. Ám attól tartok, igen nehéz kizárni a világunkból ezeket az információkat, és nagyon is hajlamos bármely androidos készülék tulajdonosa a rootolást választani. Már akkor is, ha mindössze backupolni akarja a telefonját…

More comments here