A mozdulatlan Android

Állandóság és változás kényes egyensúlya határozza meg az informatika lehetőségeit is. Nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, mondja helyesen a bölcs, de ettől még a folyónak és az észlelő szubjektumnak stabilan léteznie kell. Lefordítva a lefordítandókat: a felhasználók nem szeretik, ha váratlanul arrébb teszik a folyót, vagy éppen egy tengert találnak helyette. De ugyanúgy rühellik, ha a folyó minden áldott nap ugyanúgy fodrozódik. A kényes egyensúlyt megtalálni nehéz, de elengedhetetlen valamennyi szereplő számára.

Változtatni nem mindig könnyű. Felhasználók tömegei ordítanak mindig, hogy kérjük vissza a régit. Aztán megszöknek, vagy megszoknak. Különösen nehéz azonban újítani, ha az út legelején úgy tettünk, mint ha a világegyetem egyetlen fix pontját alkottuk volna meg.

Ma cikkek sora foglalkozik azzal, hogy az Android 2.3-as változata, a Gingerbread a mobiltelefónia Windows XP-jévé változott. Stabilan őrzi vezető helyét a szoftverpenetrációs grafikonokon, hiába az új és új verziófrissítés, 10%-nál kevesebben vannak, akik a legújabb Androidot, az ICS-t használják. Ahogy a 2002-es XP kiirthatatlan, úgy válik azzá a Gingerbread is. Nem föltétlenül azért, mert kiváló, hanem mert hardverek széles körét egyformán támogatja. Az XP rákfenéje ugyanez, a kétezres évek elején készült PC-ken ugyanúgy elfut, mint a tavaly gyártott csúcsmodellen.

Blackberryn, vagy az iPhone-on ez a probléma gyakorlatilag nem létezik. Az egységes hardver minden ilyen gondot megold. Előbb az iTuneson keresztüli, ma már az OTA frissítésekkel néhány napon belül lezajlik a verzióváltás, elenyésző töredéke marad a telefonoknak a régi rendszeren. Az egységes hardver megoldja, hogy a szoftver egységes élményt nyújt valamennyi felhasználónak.

Az androidos hardverek rettenetes kakofóniája azonban semmi ilyesmit nem garantál. Sőt, valószínűbb, hogy nem működik, mint hogy igen. A Microsoft kapkodva, talán későn, de megpróbál egy hardveres minimumot felállítani a telefongyártóknak, hogy elkerülje az Android rémületes fragmentációját. Ha valaki, hát ők tudják, milyen új szoftverrel nagyon csúfosan megbukni (csak a Vistáig kell visszanézni). Rémálom a szoftveralkotónak, hogy az appot ICS-re, és Gingerbreadre is ugyanúgy, tehát duplán kell elkészítenie (apropó, PC-kre lesz Win7-es és Win8-as változat is hamarosan?)

Ráadásul a frissítés – főleg, ha nem OTA, hanem ennél bonyolultabb – nem magától értetődő feladat a felhasználók döntő többségének. A gyártók és forgalmazók az Android rendszer egyszerű frissítése ellen vannak: miért venne a fogyasztó új telefont, ha a régin is megkaphatná az új rendszert? Dobd el a régit, és vedd meg az operációs rendszer miatt az újat – ez jobban tetszik nekik. El is nyújtják becsülettel a frissítéseket. Ez teszi az egyik legdrágább eszközünkké az androidos telefont. A szabad világ válasza, a Cyanogenmod némileg elrontja ezt az örömöt, de a telefon lelki világának megismerése nem mindenkit motivál egyformán.

Ha valaki csak telefonálásra, meg Facebook-használatra vásárolt telefont, magaslesről tojik rá, hogy milyen operációs rendszer fut a Facebook-app alatt. Még inkább örül is, hogy éppolyan, mint a kollégáé, mint a szomszédé. Hogy a kölöknek már egészen máshogy néz ki a telefonja, inkább bogarasságnak, fiatalos különcségnek látja, mint fejlődésnek.

A windowsos világ nagy kerékkötője az XP virulenssége, a rendszertől csak mostanában kezdenek megválni a felhasználók. Vajon az Android hogyan szabadul meg saját terhessé vált, robosztus bálnájától, a Gingerbreadtől?

More comments here