Lázár János vagyok-e?

Nem, természetesen Lázár János Fidesz-frakcióvezető, Hódmezővásárhely megyei jogú városának polgármestere nem blogol itt. Nem is lehet ennyire kínos netszereplő, legalábbis a Twitteren bizonyosan nem az – valaki más használja a nevére szóló kontót. Ez azoknak, akik otthonosan mozognak a mikroblogon, igen hamar nyilvánvalóvá válik. De próbáljuk meg máshonnan nézni a most hétvégén felkavarodott kérdést – lehet-e még tájékozódni egy minden pillanatban változó világban?

Hérakleitosz tanítványa, Kratülosz megtoldotta a mester mondását, amikor így szólt: egyszer sem léphetünk bele a folyóba. Ez természetesen blődség: ha a változásban nincsenek állandó elemek, akkor sem te, sem a világ nem létezik. A mondás úgy jó, ahogyan van: kétszer nem léphetünk egy folyóba, mert közben te is, és a folyó is más lesz. De az első lépésre szükség van.

A nyomtatott sajtó leghamarabb 24 óránként frissülő, de még az elektronikus média óránkénti ciklusában is rengeteg idő van tájékozódni. Helye és ideje van a kritikus olvasásnak, az információ ellenőrzésének, az életkori sajátosságokat figyelembe vevő karikák kihelyezésének. Van egy fix folyó, amelynek sodrása új és még újabb vizet hoz.

Az ilyen fix folyóban szocializálódott ember hisz a médiának – hisz a kinyomtatott szónak, hisz a bemondó hangjának, hisz a sajtóhibának, a félregombolt ingnek. Laikusnak sokszor meglepő, de a nyomtatott sajtóban lehet a legkisebbet hazudni, sokkal sikeresebben lehet a rádióban és a tévében, ahol hanggal, képpel tudom a fikciómat megerősíteni.

Az interneten, az új médiában viszont szinte bármit lehet. Ezt a cikket teljes egészében átírhatom, aki ma olvassa, ha akarom, teljesen mást lát, mint aki holnap. Folyamatosan toldhatom, foldhatom a gondolataimat, és ha akarom, nem az vagyok itt, mint a valóságban. Az interneten lehetek én Lázár János is akár.

Egyre dörzsöltebbnek, egyre kifinomultabbnak kell lenni a tájékozódáshoz. Egyre mélyebben kell megismernem önmagam, az összes elfogultságom, belső haragom, ellenszenvem. Különben a legkisebb mozdulatra is lövök – és túl sok lesz a civil sebesült mellettem.

Ugyanakkor a Twitter az egyik leggazdagabb hírforrás lehet, ha nem a lesújtó véleményemet akarom leírni valakiről. Afrika forrongó országaiból, Bin Laden fészke mellől lehet primér információkat kinyerni a Twitterről – ha tudjuk jól használni.

Ha nem, ha azt hisszük, ez az Esti Kurír folyamatos kiadása, óriásit tudunk tévedni. Itt nincs nyomdagép, nincs szerkesztő, nincs korrektor. Csak emberek vannak, akik beszélnek ezt, beszélnek azt. Mint a kisfalu kocsmájában, úgy. Egy jó újságíró megtalálja ott is a ritkán szóló bölcset, a pletykásat és a Háry Jánost egyaránt. De a legritkább esetben fogja ott találni Lázár Jánost.

More comments here