Közelgő Twittergondok

követés, twitter, kölcsönösség, bizalom

Azt érzem, de cáfolj meg, ha másképp látod, a Twitter hamarosan súlyos gondokkal fog küzdeni, hogy újabb felhasználókat állítson maga mellé. A nagyszerű szolgáltatás ugyanis egyre nehezebb helyzetbe hozza azokat, akik most akarnak csatlakozni.

Kövessük végig a folyamatot: az érdeklődő regisztrál az oldalon. Ajánlatot kap néhány – döntően angol nyelvű, tőle távol álló – felhasználó követésére. Feliratkozik kíváncsiságból a nagy lapok, tévétársaságok, híres emberek hírfolyamára. Megkeresi emailcím alapján az ismerőseit, akik azonban, ha nem kockák, valószínűleg csekély számban vannak jelen. Megtalálja a Twittertopot, ami a maga nemében hiánypótló és nagyszerű kezdeményezés – (volt). Rátalál az oldalon az őt érdeklő témákra, emberekre, elkezdi követni őket. Ha a hírek, információk, apró személyes buzeranciák szerelmese, valószínűleg megszereti a Twittert.

Ha azonban azt szeretné, hogy az ő csiripjeit is meghallgassák, követőkre lenne szüksége. Tudom, elvileg minden transzparens és megtalálható itt, de a gyakorlatban a nem követett felhasználó a web iszonyú óceánján kiabál a semmibe. A gond ott van, hogy a Twitter veteránjai már extrán szelektálnak, hogy kit követnek vissza. Érthető, hiszen kialakult az a 4–500 emberből álló körük, amelyet valóban követni tudnak, amely kezelhető, átlátható, jól működik és megszokott. Minden új felhasználó csak a zajt fokozza kezdetben, amíg ki nem derül, hogy értékes Twitter-ismerős. Egyszerűen ma már nehéz, holnap még nehezebb lesz felkerülni a követettek listájára.

A kölcsönösség pedig a Twitter egyik lényege lenne: látom, amit mondasz, látod, amit mondok. Reagálok rád, beszélgetünk. De az újak egyre gyakrabban az elzárkózás, az óvatosság falába ütköznek. Ez a kívülről nem is mindig érthető bizalmatlanság frusztrál, és hamar kedvet szeg: ráadásul százszor királyibb utat kapnak a fészbúktól, ahol egy ismerős felvétele után automatikus a kölcsönös információáramlás.

A belterjessé válás, a felhasználók „telítettségérzése”, a visszakövetés hiánya a Twitter stagnálását, majd fokozatos leépülését hozhatja el. Kár lenne érte, mert gyorsasága, egyszerűsége, rövidsége kiemeli a közösségi szolgáltatások közül.

Azt érzem, de cáfolj meg, ha másképp látod, a Twitter hamarosan súlyos gondokkal fog küzdeni, hogy újabb felhasználókat állítson maga mellé. A nagyszerű szolgáltatás ugyanis egyre nehezebb helyzetbe hozza azokat, akik most akarnak csatlakozni.
More comments here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...