Hírgyáros-e a blogger?

Azt mondja (Twitteren) a goldenblogos zsűrizés margóján Berényi Konrád, hogy egy nem rendszeresen frissülő blog tetszhalott. „Tolni kell a kontentot” – ez ugye @angelday jól ismert mottója. Nincs ebben persze semmi nóvum, a napilapok több mint száz éve már, hogy mindennap nyitólapi fényképes anyagokkal, vezércikkel, teleírt oldalakkal jelennek meg. A hírek világában minden rovat mindig teli van újdonságokkal. Nincs olyan lapszám, amelynek apróhirdetések vannak a címoldalán – ezzel utalva arra, hogy ma nem történt semmi.

Hiszen mindig történik valami. Korunk médiája örökmozgó, szenzációktól feszülő világot mutat be. Ráadásul olvasóit úgy kezeli, mintha egy szigeten élnének, ahol csakis őket, és senki mást nem olvasnak. Ha megjelenik egy anyag az egyik vezető lapban, azt hamarosan átveszi a másik, a harmadik, és így tovább. Így egyre kevesebb az originál, és mindinkább többszöröződik átvétel.

A blogger azonban nem hírgyáros. Nem egy napilap szerkesztőségi üzemében dolgozik, ahol a rovatnak mindennap be kell telnie. Neki nem kell örökké feszültséget gerjesztenie, nem kell a legdrasztikusabb jelzőket naponta elhasználnia. Egy blogger rendszertelen hangja gyenge, mégis kimondott szavai sokszor pontosabbak és fontosabbak, mint a hírüzemek bombasztikus szalagcímei.

A blogger nem a híripar alkalmazottja, hanem egy publikációs felület gazdája. A blogger olyan helyet tart fenn magának, ahová bármikor, amikor fontosnak tartja, elhelyezheti gondolatait arról, amit éppen fontosnak tart. Ha nem tud mit mondani, nem mond semmit. Nincs kényszer. Ez csak lehetőség. A blogger fenntartja magának a felszólalás lehetőségét. Erre az alkalomra pedig mi, a blog rendszeres, vagy rendszertelen olvasói, odafigyelünk. Ha ez a blogger jó. Szerencsére sok jó blogger van.

Egy blogger csöndje, meg nem születő posztjai, ki nem mondott szavai is lehetnek fontosak. Persze ha ez a csönd elnyúlik, ha nem jelentőségteljes csönd, akkor elfordulunk tőle. Kikerül az RSS-olvasóból, visszavesszük a Tetszik-et a Facebookon, leiratkozunk a Twitter-folyamáról. Egészen a következő, ismét remek és fontos posztig. Ha ez a blogger jó. Szerintem itthon is sok ilyen jó blogger van.

More comments here