Hagyjon kisebb nyomot az androidos robotod

android, okostelefon, twitter, facebook, csönd, cult of less

Amikor az ember kezébe kapja – a jellemzően androidos – okostelefonját, nem bírja ki, hogy ne azt nyomogassa. Applikációk garmadát telepíti, regisztrál, bejelentkezik – elmondja a barátainak és a világnak, hogy éppen hol van, kivel van, mit néz, mit tesz, mivel foglalkozik. Ez a lelkesedés idővel alábbhagy. Rájön, hogy a telefon akkumulátora nem véges, ahogy a mobilnet is hamar elfogyhat. Kevés idővel később arra is rájön, nincs értelme ennyi közlésnek. Az önkifejezés csak akkor érdekes, ha van tartalma – hiszen őt is zavarják a bábeli káosz másoktól jövő zajai.

Néhány napja a Twitter – egyetlen szenvedélyem már az eszközön – és a Gmail értesítőin kívül minden más értesítőt kikapcsoltam a telefonomon. Ha kell valami, majd megnézem, de ne a telefon döntse el, mikor zavar meg. Az applikációktól érkező közlések széttördelik a folyamatokat – akkor is, ha már hangról tudom, éppen a Foursquare, a Facebook, a Gplus vagy a Twitter akar valami velem közölni. Alapvetően azt gondolom, ő ne akarjon közölni. Majd én kérdezek.

Tisztább, szárazabb érzés a csöndes, kikímélt akkumulátorú telefon (a netelérést is kikapcsoltam). Belenyugodtam (de ez döntően így is van), hogy nem történik minden pillanatban valami fontos a Facebookon, a Gpluson, vagy általában a világhálón. Bár minden marketing, minden trend azt mondja, lény mindig jelen – ennek ellenére vannak komoly előnyei is annak, ha nem teszed ezt.

Az információhoz való hozzáférés, egyetértek, alapjog. Igen, teremtsük meg a lehetőségét annak, hogy minél több ember legyen képben. A nyitott, érdeklődő, a helyzetekbe, ügyekbe bevont társadalom az én hitem szerint is jobb. De a regisztrációm és szokásaim alapján mélyen személyre szabott, ismerősök okos és oktalan közléseitől folyton hangos web nem ezt szolgálja.

Bárhol, bármikor megnézhetem a leveleimet, elérhetem a világháló oldalait, kereshetek a Google segítségével tények, információk után, tájékozódhatom és szórakozhatok a Twitteren. Nekem nem nagyon kell több. Persze megmarad a Foursquare, hogy néha bejelentkezzek. Marad a Gomiso, hogy elmondjam, most szombaton is megnézem a Hupikék Törpikéket. Nem törlöm le a facebookos alkalmazást, előfordulhat, hogy várakozás, utazás közben unalmamban megnézem.

De döntően nem uralják az életem az eszközök, a szolgáltatások, a lehetőségek. Inkább te használd a tárgyakat, mint ők téged. Továbbszolgáló telefon, kevesebb adatforgalom, átláthatóbb web, kevésbé széttöredezett órák lesznek a jutalmad.

Amikor az ember kezébe kapja – a jellemzően androidos – okostelefonját, nem bírja ki, hogy ne azt nyomogassa. Applikációk garmadát telepíti, regisztrál, bejelentkezik – elmondja a barátainak és a világnak, hogy éppen hol van, kivel van, mit néz, mit tesz, mivel foglalkozik. Ez a lelkesedés idővel alábbhagy. Rájön, hogy a telefon akkumulátora nem véges, ahogy a mobilnet is hamar elfogyhat. Kevés idővel később arra is rájön, nincs értelme ennyi közlésnek. Az önkifejezés csak akkor érdekes, ha van tartalma – hiszen őt is zavarják a bábeli káosz másoktól jövő zajai.
More comments here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...