Az Android megszelídítése

Kevesebb fogyasztás, adatforgalom; kényelmesebb felhasználói élmény

Androidos telefonunk sok mindenre képes, azonban mindez erőforrásokat emészt fel. Ha fontos, hogy telefonunk akkumulátora, előfizetésünk adatkorlátja a lehető tovább bírja, érdemes úgy beállítani a készüléket, hogy csak a legszükségesebb műveleteket végezze el (értelemszerűen: használhassuk telefonként, határidőnaplóként, alapvető tájékozódási eszközként).

A kommunikáció kerül talán a legtöbb energiába, ezért érdemes megfogadni: ha nincs szükségünk adatkapcsolatra, kapcsoljuk ki a WIFI-t, a Bluetooth-ot, a GPS-t, illetve a mobil adatforgalmat. A legtöbb androidos telefonon beállíthatunk egy energiagazdálkodási widgetet, ahol egyetlen érintéssel ki- és bekapcsolhatjuk ezeket a szolgáltatásokat.

Szintén komoly erőforrást emésztenek fel az „élő” widgetek – a folyton frissülő időjárásjelző, a twitteres, facebookos aktivitást jelző. Az értesítések csak első látszatra hasznosak, valójában „tördelik” időnket, nem akkor és ott figyelünk az eseményekre, amikor mi akarunk. Legyünk bátrak, kapcsoljuk ki az értesítőket, bízzunk abban, hogy meg tudjuk magunk is nézni, jött-e levelünk, vagy ismerőskérés a Facebookon.

Az alkalmazások akkor is megpróbálnak a felhővel kommunikálni, amikor nincs érvényes adatkapcsolat. A próbálkozás pedig energiába kerül. Ezért érdemes a háttéradatokat is kikapcsolni a Beállítások – Fiókok és szinkronizálás menüben (lásd kép).

  Háttéradatok szinkronizálása  

Az Android-rendszer arról is adatokat gyűjt, hogy éppen hol tartózkodunk – erről a szinte minden készülékre feltelepített hasznos app, a Térkép gondoskodik. Erre is van megoldás, a Beállítások – Hely és biztonság menüben a hálózatok által megadott durva helymeghatározót is ki kell kapcsolni. Így a telefon nem gyűjt adatokat a helyünkről – ezzel is megkímélve az akkumulátort.

   Hely és biztonság   

Érdemes azt is megnézni a Beállítások – Alkalmazások – Futó alkalmazások menüben, hogy bekapcsolás után mely alkalmazások futnak. A nem kívánt applikációkat itt be is zárhatjuk, ezzel is spórolva adattal, töltöttséggel.

Mindazoknak, akik akksiproblémákkal küzdenek, érdemes megpróbálni ezeket a beállításokat. Tovább szolgáló telefont, kevesebb adatforgalmat, kevésbé széttöredezett órákat kapunk cserébe.

More comments here