piac

Az online kommunizmusról

Az internet (a szoftver, a szex, etc.) legyen szabad. Mert szabadon jó. Ne legyen hát túl sok joga a szerzőnek, de legyen szabad a megosztás, a jól működő megoldások másolása és legyen ingyenes bármilyen tartalom. Ez a net véleménye. De nincs ingyen ebéd – ez pedig a közgazdaságtan szívós véleménye.

Ördögtől való a szerzői jog?

Az Apple, ahogy szokta, végletesen megosztotta az érdeklődőket új eszközének bejelentésével. A fanatikus rajongók és a bukást prognosztizáló szkeptikusok között a technikai részletek mellett többek között ott nyílt mély szakadék, hogy a laptop és a telefon közé pozicionált készülék a cég webes boltján keresztül tölthető meg csak tartalmakkal. Egyes kommentárok az asztali gépek alkonyáról beszélnek, míg mások az Apple csúfos bukását vizionálják. A fizetős és a nyílt világ újabb összecsapása készülődik.

Az anonim webtől a személyes hálókig

„A »bárki-bármit-bárkiről-bárhol« – mértéket, határt, szabályt, normát, törvényt – nem ismerő sajtószabadsága, amelyben láthatatlanná válik, »csuklyát ölt« a »véleményét megfogalmazó« személy” – aggódott nem is olyan régen Szilágyi Ákos a világháló anonimitása, arctalansága okán. Úgy tűnik, 2010 egyik változása az lesz, hogy a felhasználók itthon is kilépnek a netes névtelenségből.

Tartalom átvétel
More comments here