idő

A megszakított jelenlétről

Legnagyobb értékünk ma nem a pénz, hanem az idő. Időt áldozunk emberekre, tevékenységekre, a hobbinkra és szenvedélyünkre. Órára, percre beosztott idővel él egyre több ember, hogy létezni, dolgozni tudjon. Félünk elvesztegetni az időt. Időből ugyanis kevés van. Az osztott idővel párhuzamosan fogy el a jelenlétünk is emberi kapcsolatokban, közösségekben, munkahelyen, vagy bármilyen más társaságban.

Re(g/m)énytelenül

Bátorságpróba, mindig kaján (kár)örömmel figyelt megmérettetés, már-már a beavatási szertartás: tud-e egy szerző regényt írni. Az epika áradásának e dokumentuma lényegileg fontos az életműben, valamiféle koronázatlan királya a prózaírásnak. Nekem inkább az a kérdés most, tud-e ma bárki elolvasni egy regényt. Elolvasni úgy, ahogy saját feltett befogadói szándéka és a szerző intenciója szerint szeretné.

A flekk alkonya?

A könyvekkel, újságokkal ellentétben az elektronikus forma nem szab terjedelmi megkötéseket. Milyen tetszetős, íróember szívét melengető mondat ez! Főleg ha még tanáros jellem is: szeret negyvenöt percekben, ismétlésekben, magyarázatokban gondolkodni. Az interneten meg bármi elfér, nincs flekk, nincs rovat, nincs oldalszám. Jöhet, ami a csövön kifér.

Tartalom átvétel
More comments here