A bennünk rejlő jobbikosról

| április 12th, 2012

Bevalljuk, vagy sem, Magyarországon a második legnagyobb párt a Jobbik. Népszerű, mert egyszerű, zsigeri válaszokat ad nagyon komplex problémákra. Kimondja, amit a civilizáció, a kétezer éves kultúra, az emberi gondolkodás fejlődése elfojtott bennünk. Nyíltan ragadozó, nem álmodozik a bárány és az oroszlán békés együttéléséről. Gyomorból szól, nem az ész, vagy a szív nyelvén. Ahogyan sűrűn tesszük ezt mindannyian. Legfeljebb néhányan később szégyellik ezeket a reakciókat.

A bennünk élő jobbikosHa odafigyelünk, miről beszélnek az emberek a villamoson, a piacon, a kocsmában, könnyű a sűrűn elhangzó radikális mondatokat kiszűrni. Nem csak a „Tavaszi szél vizet áraszt” megkapó szépsége a néplélek, hanem ez a mocsok is. A buzikat minden második, a cigányokat minden ötödik, a zsidókat tán minden tizenkettedik mondatban küldi el valaki melegebb éghajlatra. A demokrácia működéséről, a politikusokról, a nagy társadalmi alrendszerek működéséről is megvan az állampolgárnak a maga véleménye. Sommásan. Sarkosan. Káromkodva. Keserűen.

Lószart fog ő tízezer leütéses tanulmányokat olvasni a romák felemelkedéséről, az egyenjogúságról, a szexuális magatartásról. Menjenek a kurvanyjukba mind a mások, ez itt a mi országunk (a „mi” persze nehezen körülírható, de ez a balladai homály a legfőbb jóság, és szavazatra váltható kincs benne).

Nem bátorít senki arra ma Magyarországon, hogy higgyek a komplex megoldásokban. Bonyolult, nehezen érthető és vaskos kudarcokkal záruló reformok évtizedei után nehéz lenne újra elhitetni, hogy a cizelláltan beszélő, öltönyös, kifogástalan modorú uraknak van megoldása arra, hogy több pénz legyen a pénztárcámban. Nagyon úgy tűnik – így, kívülről szemlélve –, hogy leginkább arra vannak megoldásaik, hogy az ő pénztárcájuk dagadjon.

A bennünk rejlő jobbikos természetes dolog. Jólneveltségünk, kulturális örökségünk, toleranciánk születésük pillanatában legyőzi ezeket a zsigeri válaszokat egészen addig, míg nem bőszítenek fel bennünket a végletekig. A Jobbik a hazai politikai kereslet–kínálati piac egyik nagy nyertese, mert politikusaik felismerték, a finomkodás sutba hajítása voksokat eredményez. Ők a politikából szeretnének jól megélni a kubikolás, a levéltároskodás vagy a jogászkodás helyett, ehhez pedig kell a szavazat. A bőszült, az establishmentet egészében utáló állampolgár protestszavazata.

Azt gondolom, ha a családom, pénztárcám, egészségem, házam környéke kérdéskörei megnyugtatóan rendeződnek, az állampolgárok döntő többsége elveszíti a fogékonyságát a radikális megoldások iránt. Rendezett anyagi viszonyok között, jó iskolában tudva gyerekeimet, megfelelő kórházakban gyógyulva egy nagy frászt fogok lázadni a rendszer ellen. De amíg ilyen szar alakok ilyen gyengén muzsikálnak, észveszejtően könnyű megoldás azt mondani, hogy ezek mind buzicigányzsidók, akik meg akarnak engem ölni.

A regnáló politikai elit bizonyítványába bevésett oltári nagy elégtelen érdemjegy a Jobbik minden tette. A bizonyítvány magyarázgatása pedig csakis Karinthynak áll jól. Ehelyett jól kormányozni nem kellene már valakinek?

Hozzászólások

 1. tetrahidro szerint:

  áhá! akkor így nyer értelmet vona gábornak az a gondolata, hogy a magyar emebrek kétharmada jobbikos, csak még nem mindenki tud róla”

 2. sarnyai szerint:

  Igen, valahogy így jobbikos mindenki.

 3. virág andrás szerint:

  jó, jó én megértem ezt a hozzáállást, de az a véleményem, hogy nem az a baj, hogy az emberek nem olvasnak tízezer oldalas tanulmányokat, hanem az, hogy a cigányok naponta gyilkolnak, fényes nappal lopnak, rabolnak, elbontják a fejük felől a házakat, a hatalom meg a pofájukba röhög. Ez nem Jobbik-kérdés, ez a mocskos politika csinált belőle azt, de a Jobbikot nem érheti kritika, amiért a nemzeti minimumot próbálja teljesíteni.Ha “C”-fertőzött területen élnél, pontosan értenéd, miről van szó.Az igazi baj, sőt tragédia az, hogy a magyar politika eljutott odáig, hogy a nemzetvédelem, a cigánybűnözés felszámolása a politikai szótárban egyet jelent a szélsőjobboldallal, a fasizmussal, rasszizmussal. Ez pedig akkora hazugság, mint a Himalája és a nemzetpusztítás melegágya. Aljas, piszkos manipuláció, borzalom, hogy mennyien (szerencsére mind kevesebben) dőlnek be neki.

 4. sarnyai szerint:

  A nemzeti minimum, ha jól értem, hogy szeretnék tisztességes munkával boldogulni a hazámban. Én úgy fogalmaztam meg ugyanezt, hogy “ha a családom, pénztárcám, egészségem, házam környéke kérdéskörei megnyugtatóan rendeződnek”. Szerintem ez nem cigánykérdés. A cigányok egy része bűnöző. A magyarok egy része ugyanígy az (ma például valaki Győrben sörétes puskával tett pontot egy konfliktus végére Húsvétkor állatként viselkedő cigányok vertek agyon egy embert, mert épp ott állt. A két eset egyforma, nincs benne faji aspektus, csakis az állat az emberben.) A mindkettőnk által megfogalmazott nemzeti minimumnak pedig sarkalatos része a közbiztonság megteremtése, ebben sincs köztünk vita.

 5. […] Ezek rendre elmaradnak. A kurucinfos nem ok, hanem következmény. Nem a kurucinfos radikalizálja az embereket, hanem a kilátástalanság, a pénztelenség, a sok országvesztő baszadék. A kurucinfos egy […]