„A szocialista kormány elhibázott gazdaságpolitikája”, „az elmúlt nyolc év bűnei”, „ez az előző kormány hibája” – megértettem, unom. Új lemezt kérek. Tele a hócipőm az óvodás színvonalú hátramutogatással. Elég volt a bűnösökből (nota bene: jogállami keretek között bűnhődjenek, ha voltak), most már jöjjenek a hősök! A tisztakezű, a fiatal, a lendületes, a nemszocialista, az alternatív megoldásokkal operáló új generáció. Kérem. Nagyon várom.

De nem, nem ezeket a kisded ötleteket. Nem is a jól megírt, kerek mondatokkal bűvölő demagógiát. A tervet szeretném látni. Valami víziót, hogy mi lesz ezzel az országgal, amelyet kormányával, ellenzékével, cigányaival, radikálisaival, bolondjaival és épeszűivel együtt szeretek, amelyben élek.

Most nem jó élni. Értem, tudom, eddig sem volt jó. Hoztunk egy közös döntést tavaly, ez így nem mehet tovább. Mert borzalmas. De, hé, fiúk, ez is borzalmas. Ugyanolyan. A fekália nem lesz kevésbé büdös, ha nyakon öntjük valami össznemzeti szósszal.

Egyetlen logikai lépést valahogy eddig egyetlen kormány sem tudott megtenni, pedig olyan egyszerűnek látszik: gazdag országból többet lehet kilopni. Ebben az elszegényedett, kínlódó, depressziós emberekkel telített hazában minden csip-csup, két–hárommilliós tolvajlásból ügy lesz. Egy jól működő, élhető, munkásait megfizető országban magasabb az ingerküszöb. Sokkal kevesebbeket bánt az S8-as Audi. A tanácsadói órabér. A politikusfeleség új állása. Meg a többi.

Értem én, hogy a gyereknek most kell új iPad, asszonynak nyaraló, anyósnak LCD-tévé. De előbb mégiscsak a gazdaságot kellene rendbe rakni. Ha a munkából élőknek is lehet majd új tévéje, kényelmesebb autója, a hónap végéig kitartó fizetése, csak elnézi a politikusnak is, hogy jól él. De nem?

Hozzászólások

 1. László Judit szerint:

  Én is egy ilyen, általad is felvázolt gazdag országban szeretnék élni. Egy aprócska kiegészítést azért tennék hozzá: a gazdag ország politikusai azt is tanulják el nyugati “kollégáiktól”, miként lehet finoman és elegánsan stiklizni, azonban ha elegancia ellenére az mégis kiderül, azonnal tudja és tegy a kötelességét. Na nem a dzsentri megoldásra gondolok (pisztoly, főbelövés), hanem álljon fel székéből és lépjen le a közszereplők színpadáról.

 2. nicsakegy szerint:

  De de.

 3. vik szerint:

  Na nem.
  Ha pont az a cél,hogy elüldözzenek mindenkit,akinek az IQ-ja magasabb egy mohos tégláénál,embereket gyógyít, horrible dicti – alkotó,akkor nagyon is jól megy minden.
  Maradnak az olcsón robotoló buta rabszolgák,kellően kiszolgáltatva,és egy aránylag jó termőfölddel,vízkészlettel,és élhető időjárással megáldott,hegyek védte terület…ami qrva sokat fog érni,midőn is Nyugat-Európa szépen eljegesedik.
  (A Golf áramlat már kb 30%-ot vesztett erejéből,és ahogy olvad a jég,ez csak a kezdet.)
  Ne feltételezzünk butaságot ott,ahol az emberi irígység is lehet mozgató erő…avagy most már a puszta élet ösztön.
  Sajnos.

 4. […] helyzetéről, és a kormány konszolidációs tervéről. Én meg itt, vidéken artikulátlanul ordibálok, hogy terveket akarok látni, számokat, pontos kalkulációkat. A heti performance, amelyet a […]