Ügyeskedhet…

| augusztus 21st, 2010

…nem fog a macska / egyszerre kint s bent egeret” – írja József Attila. Pedig köztársaságunk új elnöke épp ilyen macska akar lenni. Kint a „túlzó nacionalizmustól” védené a sportesemények díjátadó ceremóniáit, bent pedig azt kéri a nemzeti ünnepen, legyen mindannyiunk vállalása a „hazáért mindhalálig”.

Persze a nagyon is (sport)diplomatikus ez a „mindhalálig” megfogalmazás, egyszerre van benne a haza konstruált fogalmáért való romantikusan önfeláldozó halál és az a rideg tény, hogy egyszer mindannyian távozunk a földről, amelyre idevetődtünk, addig pedig nem árt tevékenykedni.

Schmitt Pál

Schmitt Pál akarja is, nem is, hogy mi itt hazafiak legyünk. Mint a nemzetközi színtéren tekintélyt szerzett közvetítő, természetes, hogy a népek közötti kapcsolódásokat, a párbeszédet, a provokáció nélküli találkozókat támogatja. De vajon milyen fogadtatása lenne, ha a magyar nemzet egységét megjelenítő közjogi méltóság hirtelen a párbeszédet és egymás jobb megismerését szorgalmazná olyan, a közvélekedésben erősen negatív megítéléssel rendelkező népeknél, mint a „szőröstalpú oláhok” vagy a „büdös tótok”?

A köztársasági elnök tehát ügyeskedik. Úgy beszél, ahogyan a szél fúj. A sokféle konfliktussal, ellentéttel terhelt nemzetközi közbeszédben csitítana, itthon, ahol a magyarkodásnak épp nagy keletje van, viszont buzdít. Azt hiszem, egy jelmondat bizonyosan ott ekhózik most a fejében: „Légy jó mindhalálig!”.