Törvényből purparlé

| augusztus 14th, 2010

Lázár János, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere jó kiállású, igen megnyerő, mérhetetlenül öntelt és mindenféle kétely nélkül élő politikus. Rapcsák Andrástól vette át a „paraszt Párizs” irányítását, a fiatalembert a vásárhelyiek szinte visszavonhatatlannak tűnő támogatása a nagypolitikáig repítette.

Több mint 30 napja áll rendületlenül vitában az adatvédelmi biztossal, aki felhívta figyelmét, az általa irányított város weblapja törvénytelenül ad közre nyilvánosságra nem tartozó személyes adatokat. Lázár János azonban úgy véli, van olyan jogos közérdek, amely felülírhatja a törvényeket.

Az adatvédelmi biztos nem több, mint egy felkészült jogász, aki ajánlásokat tehet, jó tanácsai mögött pedig csak a nyilvánosság ereje rejlik, más kényszert nem alkalmazhat. Elvi síkon a tömegek véleményére mindig odafigyel egy politikus, különösen akkor, ha választott vezetőként éppen újabb megmérettetésre készül.

Ám a nyilvánosság, amelyre oda kell figyelnie, most a gyakorlatban egyöntetűen Lázár pártján van. Az adatvédelmi biztos pedig csak afféle nadrágos hivatali ember errefelé, aki a távoli fővárosból prédikál mindenféle ostobaságot holmi törvényekre hivatkozván. A vásárhelyiek azonban pontosan tudják, hogy törvényileg mi jó nekik.

Nekik Lázár és minden lázári cselekedetek a jók. Nekik a mindenen általtörő, másokat lenéző, agresszíven nyomuló, a vele véleményben nem egyezőt degradáló, az eszközök között nem válogatva győző politikus kell. És megtalálták az ideális jelöltet már rég.

Jóri András tehát fogja be a pofáját. Ha nem, akkor majd mi betapasztjuk.