Krumpli van eladó

| augusztus 15th, 2010

Az őstermelők immár közvetlenül eladhatják a közintézményeknek az általuk termelt javakat, nincs szükség központosított beszerzésre – ez a fülkeforradalom mostani vívmánya. Látszólag milyen klassz, a vidék Magyarországát kedvező helyzetbe hozó jogszabály ez. Persze semmi sincsen egészen úgy.

krumpli, eladóAki megtermelte a javakat, eddig jó esetben TÉSZ-ekhez, rosszabb esetben terményfelvásárlókhoz fordult. Ma – leszámítva a helyi kispiacokat – képtelenség 20 kiló vöröshagymát, 50 kiló tököt, 100 kiló krumplit eladni, leginkább kamionnyi az a mennyiség, ami versenyre kelhet. A TÉSZ, vagy a felvásárló állítja össze ezt a kamiont, több tucat, néha akár több száz termelő terményeit felvásárolva.

A TÉSZ azért jobb megoldás, mert az értékesítés menedzselése mellett képviseli a termelő érdekeit is. Nem akarja betegre keresni magát az árrésen, profitja szolid védőernyőt képez a rosszabb időkre. Nekem valahol életszerűtlen, hogy az a termelő, aki eddig a TÉSZ-nek adta el a javakat, most majd közvetlenül a helyi iskolának akar eladni tököt, vöröshagymát és krumplit. Életszerűtlen, mert még egy kisebb iskolának is iparszerű mennyiségre van szüksége, amit egyetlen termelő ritkán tud produkálni. Érdemesebb megmaradni a jól bevált beszállítónál. Ráadásul a TÉSZ egyenlő a termelővel, ő is része, piacának rontása önsorsrontás egyben.

A terményfelvásárló és a végfelhasználó között rég kialakult véd- és dacszövetséget is végtelenül nehéz lesz megtörni, annál is inkább, mert a termelő kiszolgáltatott a felvásárlóknak. Ha nem neki ad el, ha vele összeveszik, a harag mellett magára rántja az értékesítés minden gondját is. Sok esetben sem ideje, sem felkészültsége, gyakran terménye mennyisége, minősége sem elegendő, hogy valódi konkurencia legyen. Főfájás, gond, vita – nos, az lesz ebből a szabadságból.

Az iskola mellett lakó házi kertész persze ugyanúgy el tudja majd passzolni a gondnoknak a javait, mint eddig, amikor megbeszélték okosba. Azonban hogy érdemi változás lesz-e, számomra egyelőre kétséges.