Az első Wordpress sablonom

Amire szükség lesz:

  1. Tárhely (PHP és SQL, FTP-elérés)
  2. Wordpress blogmotor
  3. A sablon váza (html és css file)
  4. A sablon mozaikjai (index.php, header.php, footer.php, sidebar.php, style.css, /img)
  5. A sablon alkalmazása
  6. A weboldal elrejtése a nem felhatalmazott szemek elől 

Frissítés (május 3.): kérlek, állítsatok be PIN-kódot az oldal megtekintéséhez.

A Wordpress telepítéséhez a Zymic ingyenes tárhelyszolgáltatót választottuk.

Frissítés (április 17.): A Zymic adatbáziskezelő szervere térdre rogyott, ezért helyette az ATW szintén ingyenes megoldását választjuk. A honlapra ellátogatva az alábbi kép fogad:

ATW ingyenes tárhely

Az ingyenes tárhely regisztrációt választva egy űrlapot kapunk, amely némileg bővebb információt vár, mint a Zymic hasonló űrlapja.

ATW ingyenes tárhely regisztráció

Az én adataim ezek, természetesen a rovatok nagy része egyedi. A jelszót a belépéshez és az FTP eléréshez kell használni. A szolgáltató aktiváló emailt, majd kisvártatva a szükséges kulcsokkal kitöltött emailt küld a megadott emailcímre. A tárhely létrehozása után itt is be tudunk lépni FTP-vel a szerverrel. Windows környezetben célszerű a Total Commander szolgáltatását használni.

A Wordpress futtatásához SQL-táblázatra van szükség, amelyet az admin felületre belépve a MYSQL menüpontban tudunk aktiválni.

ATW MYSQL aktiválás

Ezek után a megadott URL-t felkeresve (esetemben: sarnyait.atw.hu) a Wordpress telepítéséhez érünk. Az ATW-n az admin felületre való belépés trükkös, egy alternatív URL-t kell behívni, ez pedig a http://users/atw.hu/sarnyait/wp-admin (a sarnyait természetesen kicserélendő a megadott saját névvel.)

Zymic Homescreen

A zymic.com cím alatt található szolgáltatás képessége szinte megegyezik egy fizetős hosting szolgáltatással. Tárhelyünk létrehozása után képesek vagyunk FTP-vel elérni a file-okat. A tárhely képes a php kódot futtatni, emellett SQL tárhelyet is biztosít a Wordpress számára.

A weblap behívása után regisztrálunk kell.

Zymic registration

Az űrlap kitöltése után megerősítő emailt kapunk, az ebben található kódot kell behívnunk a böngészőben. Ezután a szolgáltatást használni tudjuk.

Az oldalra belépve tárhelyet kell létrehoznunk a Control Panelon.

Zymic Host Reg

A Create New Web Host Accountra kattintva tudjuk létrehozni a tárhelyet. Ennek jelszava legalább tízjegyű, számot és betűt egyaránt tartalmazó karaktersor. Fontos, hogy megjegyezzük.

A tárhely létrehozása után be tudunk lépni FTP-vel a szerverrel. Windows környezetben célszerű a Total Commander szolgáltatását használni.

Total FTP

A Zymic által megadott adatokat az Új kapcsolat menübe tudjuk beírni. A Szerkesztés paranccsal utólagosan is lehet szerkeszteni a már beírtakat. Publikusan használható gépen a Törlés parancs is a barátunk.

FTP kapcsolat Total

FTP setting Total

A kitöltés módja ez.

Zymic és Total FTP

Fontos lehet bizonyos környezetben (így a tanszéki netkapcsolatnál) a passzív mód bekapcsolása.

Az oldalra belépve egy index.html file-t fogunk találni, ez érdemes átnevezni, hiszen azt szeretnénk, hogy a Wordpress index.php file-ja jelenjen meg a böngészőbe weblapunk URL-jét beírva.

Vissza az elejére

A Wordpress legfrissebb, magyar lokalizációval rendelkező csomagját a http://wphu.org/letoltes cím alatt találjuk meg. A 3.5 verziójú csomag zip változatát érdemes Windows környezetben letölteni.

WP letöltés

A letöltött zip file-ba a Total Commanderben kicsomagolás nélkül be tudunk lépni. A wordpress könyvtáron belül található tartalmat kell a szerverre felmásolni.

WP Total másolás

A másolás végeztével térjünk vissza a Zymic felületre, hiszen a Wordpress futtatásához adatbázisra lesz szükségünk. A Control Panel Database Management parancsával tudunk SQL felhasználót (jelszóval, amelyet érdemes ismét csak megjegyezni), SQL adatbázist létrehozni. A felhasználónak úgynevezett privilégiumokat kell adnunk (tudja írni, olvasni, módosítani, törölni az adatbázist). Erre a Wordpress telepítésekor szükségünk lesz.

SQL management

Ha ezzel megvagyunk, hívjuk be a böngészőbe oldalunkat –> http://sarnyait.zxq.net/

A Wordpress telepítője fog elindulni. A Wordpress telepítéséről bővebben itt lehet olvasni

Vissza az elejére

A Wordpress telepítése után vessünk egy pillantást a sablon előnézetére. Itt lehet ezt megtenni. A teljes sablon előnézete (képekkel) itt tölthető le (zip file).

A Wordpress téma elkészítése során a meglévő html-t a Wordpress sablonok logikájának megfelelően daraboljuk, a CSS parancsokat pedig alkalmazzuk.

A Wordpress, de általában a Content Managment System (CMS) előnye, hogy a tartalom és a design elválik egymástól. Így nem kell minden egyes html file-t formázni, elegendő a statikus html-t dinamikus tartalommal feltölteni. A Wordpress az adatbázisból olvassa ki a tartalmat, és erre a tartalomra alkalmazza a téma html és css szabályait.

A Wordpress témákban használandó dinamikus tartalmak alapjairól itt lehet olvasni (angol nyelvű).

Vissza az elejére

A Wordpress téma legelemibb esetben header.php, index.php, sidebar.php, footer.php file-okból, és egy style.css file-ból áll.

A php file-ok létrehozására a tanszéki gépeken a Dreamweaver, más környezetben az ingyenesen letölthető Notepad++ alkalmazás használható. 

Az index.php tartalma:

A header.php tartalma:

A footer.php tartalma:

A sidebar.php tartalma:

Szükség lesz egy functions.php-re:

Szintén kell kereső is. Ez a search-form.php.

Valamint a search.php file.

A style.css tartalma

Vissza az elejére

A file-okat egy könyvtárban kell tartanunk. Ennek alkönyvtára az img (azaz a képeket tartalmazó) könyvtár.

A teljes könyvtárat a tárhelyünkön a wp-content/themes/ könyvtárba kell másolni.

A Wordpress admin felületén már nem nehéz a kész témát aktiválni.

WP sablon módosítás

WP Sablon

Az élő előnézettel ellenőrizhetjük, hogy rendben van-e a sablonunk. A bekapcsolás alkalmazza az oldalon a sablont.

Vissza az elejére

Az oldal számára PIN-kód beállítása

A fejlesztési időszakban szükség lehet arra, hogy készülő oldalunkat elrejtsük a látogatók elől. Erre nyújt megoldást a Wordpress egy hasznos pluginja.

A plugin a Wordpress oldaláról tölthetjük le, innen.

Site Pin Plugin

Ezt követően a letöltött zip file-t a Total Commander segítségével kicsomagoljuk és feltöltjük a tárhely megfelelő könyvtárába (/wp-content/plugins/).

Upload Plugin

A feltöltött plugint megtaláljuk a Wordpress admin felületén.

Activate Plugin

Nyomjuk meg a Bekapcsol / Activate linket, így a plugin elérhetővé válik.

A Plugin-t az Eszközök menüben találjuk meg, itt kell azt a négyjegyű számot beállítani, amely elérhetővé teszi az oldalt.

Set Site Pin

Első körben az ATW szerverén hibákat jelez – egy könyvtár létrehozására van szükség, amelyet a szerver írni képes.

Site Pin Error

Ennek a folyamata a következő: be kell jelentkezni a Total Commanderben az FTP-fiókunkba. Az F7 gomb megnyomásával tudunk új könyvtárat létrehozni.

TMP dir

A könyvtár így létrejön, de még hátra van, hogy jogokat rendeljünk hozzá.

Permission set in TC

Set 777 permission

Ha ezzel végeztek, a Plugin hiba nélkül fut le.

Site Pin Ok

Kérlek benneteket, hogy ez a befejező lépést mindenképpen tegyétek meg. Köszönöm!

Vissza az elejére

More comments here